In het zonnetje: zonnebloempitolie!Zonnebloempit Olie

Zonnebloempitolie is één van de meest ‘multifunctionele’ plantoliën. De koudgeperste en biologische olie is neutraal in geur en smaak en is relatief goedkoop. Ondanks een oliepercentage van meer dan 35% wordt veel commerciële zonnebloemolie met een oplosmiddel gewonnen, en dus is deze variant ongeschikt als basisolie voor therapeutisch gebruik. Gelukkig bestaat er deze goede kwaliteit ongeraffineerde zonnebloempitolie die vooral bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur), vitaminen A, D en vooral E en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, natrium, kalium, fosfor en silicium.

De Helianthus annuus komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Daar werd de plant al meer dan 3000 jaar geleden gekweekt voordat de Spanjaarden deze in 1514 in Europa introduceerden.  De naam is afgeleid van het Griekse ‘helios’ – zon  en ‘anthos’ – bloem. De kleur van een goede zonnebloemolie is lichtgeel tot geel met een neutrale geur en een zachte smaak.

Zonnebloemolie is een zeer vloeibare olie met een lichte textuur die zich gemakkelijk over de huid verspreidt. De olie verzacht en beschermt de huid en is speciaal geschikt bij een vette huid en acne. Door het hoge gehalte aan linolzuur kan de olie helpen bij de verlaging van het cholesterolgehalte: 1 theelepel per dag (over bijvoorbeeld een salade) is daarvoor voldoende. 

Tip: de olie is zeer geschikt als reinigende mondspoeling en dus voor oil pulling!

Klik hier voor meer informatie over Zonnebloempit plant olie.