De Ricinus communis – de castorboom – wordt ook wel ‘wonderboom’ genoemd. Dat is niet voor niets, want castorolie heeft vele bijzondere eigenschappen. De wonderolie is niet alleen een populaire olie van dit moment, maar wordt al eeuwenlang gebruikt. In het oude Egypte werden de zaden in tomben gevonden, de olie was in die tijd namelijk de basis voor aromatische zalf. De Griekse schrijver Herodotos (485-425 v.Chr.) noemde castorolie: “een olie die de haren doet groeien”. In India en in de Ayurveda is castorolie ook al heel lang bekend en wordt daar zowel uitwendig als inwendig ingezet. Castorolie is een stroperige olie (ongeveer 10 maal dikker dan olijfolie) en is daarom dé olie om het haar te voeden en de huid te beschermen tegen vochtverlies. 

In deze blog over haarverzorging met castorolie: tips en twee recepten voor een haarmasker en een hoofdhuidmassage! 


Haarverzorging

In de haarverzorging zorgt castorolie voor voller en steviger haar. Broos of droog haar gaat er gezond uitzien en krijgt weer glans. De olie kan puur of in combinatie met andere basisolie - zoals kokos of argan - worden gebruikt. Verdeel een aantal druppels vette plantolie over de vingertoppen en breng aan op de lengten en de punten van het (eventueel nog vochtige) haar. 


Wimper- en wenkbrauwverzorging

Gebruik castorolie ook eens als wimperserum voor langere en vollere wimpers of wenkbrauwen! Doe één druppel olie op een wattenstaafje en breng de olie op, tegen de wimperrand aan (net als bij eyeliner). Of tussen de haartjes van de wenkbrauwen met een wenkbrauwborsteltje. Voor het beste resultaat gebruik je dit serum elke dag, bij voorkeur voor het slapengaan.  


Baardverzorging

Gebruik castorolie ook bij de verzorging van de baard om de haargroei te stimuleren en de baard te voeden. Breng de olie aan op de vingertoppen en masseer zachtjes in. 


Haarverzorging met castorolie

Haarmasker 

Normaal tot droog of beschadigd haar kun je extra voeden door middel van een (overnight) haarmasker. Zowel castor als kokos zorgen voor gezond en stevig haar met een natuurlijke glans. 

Recept voor 1 (overnight) haarmasker:  

Meng alle ingrediënten tot 1 masker. Breng het masker gelijkmatig verdeeld aan over het hele haar; van de haarwortels tot de haarpunten. Wikkel het haar in een handdoek of gebruik een badmuts en laat het masker minstens 1 à 2 uur -maar het liefst de hele nacht- intrekken! Daarna was je het masker (de volgende ochtend) in 2 keer wassen uit, met een neutrale of milde shampoo. 
Tip: Gebruik bij lang haar een dubbele hoeveelheid castor en kokos 


Hoofdhuidmassage

Bij een droge hoofdhuid en om de haargroei te stimuleren kun je een hoofdhuidmassage geven met de vingertoppen. Breng de olie aan op de vingertoppen en masseer van voor naar achter, van het voorhoofd, over de middenlijn, richting de slapen en naar de nek. Je kunt optioneel bij droog of beschadigd haar de olie met je vingers door de lengtes van het haar trekken, van de haarwortel tot de haarpunten. 

Recept voor 1 hoofdhuidmassage:  


Meer recepten?

Ben je op zoek naar nog meer recepten met castorolie? Bekijk onze Instagram.