Het is de tijd van het jaar waarop de verkoudheid zich snel verspreid! 

Er zijn al vele studies bekend die de antibacteriële en antivirale eigenschappen en werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van oliën kan er voor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft. In het algemeen zou je kunnen stellen dat verdampen van oliën drie grote voordelen heeft: 

Eucalyptus

 * Allereerst kunnen oliën er voor zorgen dat microben in de lucht worden verwijderd. Zo wordt de hoeveelheid ziekmakende microben die we inademen of aanraken verminderd en ons afweersysteem dus minder belast.
* Ten tweede hebben de meeste essentiële oliën een opmonterende werking op de psyche en verder verhogen de oliën de concentratie. Dat is prettig op de werkplek, waar de lucht nog wel eens ‘zwaar’ is.
* Een laatste reden om oliën te verdampen is dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt, waardoor je beter in staat bent jezelf te weren tegen microben. Sommige studies laten zien dat zoogdiercellen een verhoogde weerstand hebben tegen indringers na blootstelling aan essentiële oliën. Je kunt daar enkelvoudige oliën voor gebruiken zoals Eucalyptus, ravintsara of rozemarijn of een mengsel van oliën. Een populair mengsel is Davos kuurolie, dat bestaat uit akker- en pepermuntolie: antiseptisch en verkoelend, Eucalyptus en grove den: een heerlijke frisse geur met weldadige eigenschappen. 

Met andere woorden: flink oliën verdampen in tijden van verkoudheden en griep. Daarom is het altijd handig de Aroma Inhaler bij de hand te hebben met een aantal druppels olie waar je regelmatig aan kunt ‘snuiven’. 

De top 10 oliën voor gezonde luchtwegen!

De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden ‘uitgeademd.’ Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren. Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en microben kunnen uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de ruimte brengen! Naast Davos Kuurolie zijn dit onze top 10 essentiële oliën voor gezonde luchtwegen:

1.   Eucalyptus
2.  
Ravintsara
3.  
Tea Tree
4.  
Niaouli
5.  
Kajeput
6.  
Spijklavendel
7.  
Tijm
8.  
Hyssop
9.  
Pepermunt
10.
Den 

Vijf tips voor gezonde luchtwegen

Wat kun je doen om een verkoudheid te voorkomen, te verhelpen en de weerstand te ondersteunen? Essentiële oliën kunnen van grote waarde zijn, maar natuurlijk zijn goede voeding, een goede nachtrust en ontspanning ook van groot belang. Hier onze tips op een rij:

1. Verdamp essentiële oliën!
De nummer één tip is om flink oliën te verdampen in tijden van verkoudheden. Er zijn oliën met antivirale, ontstekingsremmende en een krampstillende werking. Maar ook oliën die het slijm losser maken en het slijm afvoeren kunnen van grote waarde zijn. Kies voor de Davos kuurolie of uit de top 10 oliën in deze blog.

2. Inhaleren met de Aroma Inhaler
Natuurlijk kun je niet de gehele tijd in ruimtes aanwezig waar oliën worden verdampt. Zorg ervoor dat je daarom de Aroma Inhaler bij de hand hebt, besprenkeld met een goede olie, waar je regelmatig aan kunt ‘snuiven’. In tegenstelling tot een zakdoek blijft de vluchtige, essentiële olie in de Aroma Inhaler ‘opgesloten’ en kun je er dus lang mee doen.

3. Ondersteun jouw weerstand met een voedingssupplement
Met goede, natuurlijke voedingssupplementen kun je de weerstand preventief te verhogen of, als toch een infectie toeslaat, jezelf weer sneller fit voelen. De uitblinker bij een (acute) verkoudheid is Mannavital Acuton. Voor meer weerstand en energie het hele jaar rond adviseren we spirulina. Lees hier meer over verschillende voedingssupplementen voor de weerstand.

4. Krijg je geen lucht? Ga dan stomen!
Wanneer de luchtwegen zijn verstopt, vinden veel mensen het prettig om met heet water te stomen. Doe in het water 1-3 druppels essentiële olie, kies uit de top 10 oliën voor de luchtwegen.

5. Neem een (voet)bad!
De mens draagt altijd wel een virus bij zich. Als het lichaam het koud krijgt zullen de bloedvaten in de neus zich vernauwen en stroomt er te weinig bloed in het reukorgaan. Dat betekent dat er onvoldoende bloedcellen aanwezig zijn om het virus te bestrijden. Het virus nestelt zich dan makkelijk in de neus. Door de voeten warm te houden bescherm je jezelf extra tegen verkoudheid. Het is heel goed om elke dag een voetbad te nemen. Davos Badolie is een prettig kant-en-klaar product voor een voetbad of lichaamsbad met de essentiële oliën van: Grove Den, Eucalyptus en pepermunt.

Een prettig recept om zelf te maken is de volgende:

- 5 ml. Neutrale badolie
- 1 druppel eucalyptus
- 2 druppels niaouli
- 2 druppels ravintsara


Eucalyptus

Bij verkoudheid zijn de ademhalingswegen besmet met een virus. Eucalyptus is als olie gespecialiseerd in gezonde luchtwegen en om vrijer te ademen! Daarom is eucalyptus ook het belangrijkste bestanddeel van de Chi Davos Kuurolie: een olie voor alle luchtwegklachten.

Bij eucalyptus zullen veel mensen meteen denken aan het lieve koalabeertje, die voor zijn voedsel totaal afhankelijk is van eucalyptusblad. In Australië bestaat maarliefst driekwart van alle bossen uit eucalyptusbomen. Eucalyptus is één van de snelst groeiende en hoogste bomen ter wereld. Er zijn exemplaren gevonden van meer dan 100 meter! De boom heeft een lichtgrijze bast en ovale zilverblauwe jonge bladeren. Bij oudere bomen veranderen de bladeren in een langwerpige vorm. Er is ongeveer 60kg bladeren nodig voor 1 liter essentiële olie.

Wist je dat de bioloog De Labillardière al in 1792 de populaire naam ‘koortsboom’ aan de eucalyptusboom gaf? Eucalyptus is een krachtige olie ter preventie van ziekte, het werkt fantastisch bij het vrijmaken van de luchtwegen en een verbetering van de ademhaling. De olie doeltreffend bij alle luchtwegklachten.

Eucalyptus wild, eko, citroen of smithii?
In het assortiment van Chi vind je deze vier verschillende soorten. De kenmerkende Eucalyptus (globulus) is bij Chi in twee varianten verkrijgbaar: uit het wild verzameld of biologisch (eko).
De Eucalyptus citroen is opmerkelijk: deze ruikt naar citroen met een ondertoon van rozen. Deze olie heeft een brede werking: als rustgevend middel, om lekker te slapen, verhoogt de weerstand tegen schimmels, en heeft goede insectenwerende eigenschappen. De Eucalyptus smithii heeft alle eigenschappen van de bekende Eucalyptus globulus, maar de geur is fruitiger en warmer. Daardoor is deze variant zeer geschikt voor kinderen!

Verkoudheid bij kinderen
Een aantal scherpe oliën, zoals eucalyptus en pepermunt, verspreiden een frisse en scherpe geur, die vaak te scherp is voor kleine kinderen. Een beter alternatief voor kinderen is ravintsara of eucalyptus smithii. Bij kinderen is het beste om de olie te verdampen, een half uur tot een kwartier voordat het kind naar bed gaat. Op het moment dat het kind gaat slapen is de lucht dan niet meer zo vol met oliën, maar nog wel voldoende voor een slijmoplossende werking. Speciaal voor kinderen vanaf 3  maanden hebben wij de Davos roller for Kids ontwikkeld, een zachte huidolie om het  borst- en ruggedeelte te rollen. De afvoerende oliën zorgen voor een vrijere ademhaling en dus voor een goede en gezonde nachtrust.

Onze Davos Kuurolie is speciaal ontwikkeld voor alle luchtwegproblemen. Verdamp de Davos kuurolie, adem vrij met de Roller, masseer je in met de Spierolie of geniet van een warm bad met de Badolie!