Het is de tijd van het jaar waarop de verkoudheid zich snel verspreid! 

Er zijn al vele studies bekend die de antibacteriële en antivirale eigenschappen en werking van essentiële oliën aantonen. Alleen al het verdampen of vernevelen van oliën kan er voor zorgen dat de lucht zuiver en gezond blijft. In het algemeen zou je kunnen stellen dat verdampen van oliën drie grote voordelen heeft:

 Eucalyptus

* Allereerst kunnen oliën er voor zorgen dat microben in de lucht worden verwijderd. Zo wordt de hoeveelheid ziekmakende microben die we inademen of aanraken verminderd en ons afweersysteem dus minder belast.
* Ten tweede hebben de meeste essentiële oliën een opmonterende werking op de psyche en verder verhogen de oliën de concentratie. Dat is prettig op de werkplek, waar de lucht nog wel eens ‘zwaar’ is.
* Een laatste reden om oliën te verdampen is dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt, waardoor je beter in staat bent jezelf te weren tegen microben. Sommige studies laten zien dat zoogdiercellen een verhoogde weerstand hebben tegen indringers na blootstelling aan essentiële oliën. Je kunt daar enkelvoudige oliën voor gebruiken zoals Eucalyptus, ravintsara of rozemarijn of een mengsel van oliën. Een populair mengsel is Davos kuurolie, dat bestaat uit pepermunt, Eucalyptus en grove den: een heerlijke frisse geur met weldadige eigenschappen.
 
Met andere woorden: flink oliën verdampen in tijden van verkoudheden en griep. Natuurlijk kun je niet de gehele tijd in ruimtes aanwezig waar oliën worden verdampt. Daarom is het altijd handig een tissue/zakdoek bij de hand te hebben met een aantal druppels olie waar je regelmatig aan kunt ‘snuiven’. Naast Eucalyptus, ravintsara of rozemarijn horen ook oliën als laurier, tijm linalool, tea tree en niaouli in dit rijtje.

 

Eucalyptus

Bij verkoudheid zijn de ademhalingswegen besmet met een virus. Eucalyptus is als olie gespecialiseerd in gezonde luchtwegen en om vrijer te ademen! Daarom is Eucalyptus ook het belangrijkste bestanddeel van de Chi Davos Kuurolie: een olie voor alle luchtwegklachten.

 

Bij Eucalyptus zullen veel mensen meteen denken aan het lieve koalabeertje, die voor zijn voedsel totaal afhankelijk is van Eucalyptusblad. In Australië bestaat maarliefst driekwart van alle bossen uit Eucalyptusbomen. Eucalyptus is één van de snelst groeiende en hoogste bomen ter wereld. Er zijn exemplaren gevonden van meer dan 100 meter! Eucalyptus heeft een lichtgrijze bast en ovale zilverblauwe jonge bladeren. Bij oudere bomen veranderen de bladeren in een langwerpige vorm. Er is ongeveer 60kg bladeren nodig voor 1 liter essentiële olie.

 

Wist je dat de bioloog De Labillardière al in 1792 de populaire naam ‘koortsboom’ aan de Eucalyptusboom gaf? Eucalyptus is een krachtige olie ter preventie van ziekte. Eucalyptus werkt fantastisch bij het vrijmaken van de luchtwegen en een verbetering van de ademhaling. De olie doeltreffend bij alle luchtwegklachten


Hoe gebruik je het?
Ga flink oliën verdampen in tijden van verkoudheden en griep! Zorg ervoor dat je ook een tissue of zakdoek bij de hand hebt met een aantal druppels olie waar je regelmatig aan kunt ‘snuiven’. Veel mensen vinden het ook prettig om met heet water te stomen, met daarbij 1-3 druppels Eucalyptus. Een doeltreffende synergie is ook Davos Kuurolie: met vooral Eucalyptus maar ook Pepermunt, Akkermunt en Dennenolie.


Eucalyptus wild, eko, citroen of smithii?
In het assortiment van Chi vind je deze vier verschillende soorten. De kenmerkende Eucalyptus (globulus) die in deze mailing centraal staat, is bij Chi in twee varianten verkrijgbaar: uit het wild verzameld of biologisch (eko).
De Eucalyptus citroen is opmerkelijk: deze ruikt naar citroen met een ondertoon van rozen. Deze olie heeft een brede werking: als rustgevend middel, om lekker te slapen, verhoogt de weerstand tegen schimmelsr, en heeft goede insectenwerende eigenschappen. De Eucalyptus smithii heeft alle eigenschappen van de bekende Eucalyptus globulus, maar de geur is fruitiger en warmer. Daardoor is deze variant zeer geschikt voor kinderen!


Kinderen gaan voor Smithii
Eucalyptus verspreidt een frisse en scherpe geur, die vaak te scherp is voor kleine kinderen. De olie wordt dan vaak gemengd met citrusoliën, maar een beter alternatief voor kinderen is de Eucalyptus smithii. Bij kinderen is het beste om de olie te verdampen, een half uur tot een kwartier voordat het kind naar bed gaat. Op het moment dat het kind gaat slapen is de lucht dan niet meer zo vol met oliën, maar nog wel voldoende voor een slijmoplossende werking. Bij baby’s kan er een zakdoekje of geurblokje met een druppel essentiële olie in het bedje gelegd worden.


Voeten
De mens draagt altijd wel een virus bij zich. Als het lichaam het koud krijgt zullen de bloedvaten in de neus zich vernauwen en stroomt er te weinig bloed in het reukorgaan. Dat betekent dat er onvoldoende bloedcellen aanwezig zijn om het virus te bestrijden. Het virus nestelt zich dan makkelijk in de neus.

Door de voeten warm te houden bescherm je jezelf extra tegen verkoudheid. Het is heel goed om elke dag een voetbad te nemen. Essentiële oliën kunnen een ondersteuning zijn om de weerstand te verhogen. Natuurlijk is een goede voeding, een goede nachtrust en ontspanning ook van groot belang.

Los de volgende essentiële oliën op in de badolie, voor een voetenbad bij verkoudheid:
5 ml. basis badolie
2 druppels niaouli olie
1 druppel Eucalyptus
2 druppels ravintsara

 

Chi Davos Kuurolie is speciaal ontwikkeld voor alle luchtwegproblemen. Verdamp de Davos kuurolie, adem vrij met de Roller, masseer je in met de Spierolie of geniet van een warm bad met de Badolie!