Ellen Wagenaar deelt in onderstaande video haar favoriete recept voor een gezond en geurig kerstdessert: rozenijs met lavendelchocolade en bergamotkoekjes! Een simpel, zelfgemaakt toetje voor vrienden en familie met het gebruik van lavendel, bergamot en rozenwater. Daarnaast legt Ellen uit waar je op moet letten als je biologische essentiële oliën in de keuken wilt gebruiken. De belangrijkste regels zijn: gebruik biologische oliën van een goede kwaliteit, gebruik ze spaarzaam en vooral: geniet van jouw zelfgemaakt, aromatisch gerecht! Deze recepten komen uit het boek Ellen Wagenaar: Eetbare Schoonheid. Bij deze recepten past het Chi Kooksetje: nu extra voordelig! 

 

 

Recept voor Rozenijs

Ingrediënten voor 2 personen:

  • - 1 banaan (in plakjes 4-5 uur van te voren invriezen)

  • - 150 ml half bevroren kokosmelk (ongeveer 1 uur vantevoren invriezen)

  • 1 eetlepel rozenhydrolaat

  • - Handje verse eetbare rozenblaadjes 

  • - Ter decoratie: rozenblaadjes en eventueel lavendelchocolade en bergamotkoekjes (zie onder)

 

Bereiding:

Doe de bevroren banaan samen met de kokosmelk in een blender of keukenmachine en vermaal tot een romig ijs. Dit kan ook met een staafmixer. Voeg de rozenblaadjes toe en blend nog even door, zodat de blaadjes wel kleiner worden maar nog mooi zichtbaar zijn in het ijsje. Dit hemelse ijsje verdient een mooi ijsschaaltje en kan nog gegarneerd worden met rozenblaadjes.

 

Tip van Ellen in de video: je kunt deze ingrediënten ook vers gebruiken (dus niet van te voren invriezen). Meng deze in de blender en vries ze daarna in, in een mooi vormpje. Je kunt het rozenijs op deze manier een aantal dagen van te voren maken.

 

Recept Lavendelchocolade

  • - Smelt 100 gram chocolade au-bain-marie. Haal de schaal van het vuur net voordat alle chocolade gesmolten is.

  • - Doe 1 druppel biologische lavendelolie in de chocolade, roer het samen goed door. 

  • - Neem een bord of schaal met daarop een vel bakpapier. Giet de chocolade op het bakpapier, zodat je later de chocolade makkelijk los krijgt. (Je kunt de chocolade natuurlijk ook in vormpjes gieten)

  • - Versier de chocolade als deze nog zacht is met geroosterde en gehakte hazelnoten, gedroogde eetbare bloemen en een beetje himalayazout

  • - Laat de chocolade in de koelkast weer hard worden, of zet de schaal even in de vriezer.

  • - Als de chocolade volledig is gestold kun je het makkelijk in stukjes breken. Geniet ervan!


Recept verfrissende bergamot-hazelnoot koekjes

Ingrediënten voor ongeveer 16 koekjes:

  • - 50 gram roomboter of kokosolie

  • - 70 gram havermoutvlokken

  • - 20 gram hazelnoten (grof gemalen)

  • 5 druppels biologische bergamotolie

  • - 25 gram kokosbloesemsuiker

  • - 1 ei

  • - 30 gram amandelmeel


Bereiding:

Verwarm de boter of de kokosolie au bain-marie tot het gesmolten is. Roer er dan de havermoutvlokken doorheen. Meng in een andere kom het ei, de bergamotolie en het amandelmeel. Voeg de havermoutvlokken met de kokosolie toe, en als laatste de gemalen noten. Verwarm de oven voor op 150-160 graden en leg bakpapier op het rooster. Maak van het mengsel kleine bolletjes. Bak ze in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Ze voelen nog iets zacht als ze uit de oven komen. Nadat ze afgekoeld zijn, worden het stevige koekjes. 

 

Bij deze recepten past het Chi Kooksetje: nu extra voordelig! 

Lees meer in het boek van Ellen Wagenaar vol met recepten: Eetbare Schoonheid