De aromatherapeut aan het woord

Drs. Harmen Rijpkema, aromatherapeut en psychotherapeut, beantwoordt uiteenlopende vragen van onze klanten over aromatherapie. In deze blog behandelen we de volgende vraag: “Ik werk in een kantoor met droge lucht en veel stress en rumoer. Kan aromatherapie hierbij werken?”

 Droge lucht op kantoor

Drs. Harmen Rijpkema: "Aromatherapie kan hierbij fantastisch werken! Natuurlijke essentiële oliën zijn onmisbaar voor het scheppen van een goede sfeer, een zuivere lucht en het verdrijven van ongewenste luchtjes. Het inzetten van essentiële oliën, aromatische stoffen uit planten en bomen voor gezondheid en welzijn, wordt aromatherapie genoemd.

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis en op kantoor is slechter dan je denkt. Vaak veel slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen… Door de juiste essentiële oliën te verdampen wordt de omgevingslucht fantastisch gezuiverd door vernietiging van vooral schimmelsporen en bacteriën.

Met het verdampen van aromatische oliën kun je verschillende sferen creëren die steeds ook kunnen variëren: een mandarijnolie om een vertrouwde omgeving te scheppen; rozemarijnolie of een mix van citrusoliën voor meer energie en een betere concentratie; een lavendelmix om te ontspannen bij stress en bergamot kan je een beter humeur geven.  De mogelijkheden zijn eindeloos!

Om de essentiële oliën te verdampen zijn er speciale aromaverdampers op de markt, die ook uitstekende luchtbevochtigers zijn door middel van een zeer fijne waterdamp te verspreiden. Ideaal dus bij droge lucht op het kantoor of in huis. Doordat het apparaat elektrisch werkt kan deze in tegenstelling tot een aromabrander met waxinelicht, veilig aan blijven staan.

Jouw neus (en de neus van jouw collega’s) bepalen de juiste combinatie van essentiële oliën. Probeer het eens uit en ervaar het bijzondere effect van aromatherapie!"

Meer lezen?

Ontdek artikelen en recepten op de Chi Blog en Stichting Aromatherapie!

Harmen Rijpkema aan het woord