Briljant Groen

Lees hier de boekrecensie van Drs. Harmen Rijpkema over het boek 'Briljant Groen': een boek over de intelligentie van planten! "Alle mensen die zich bezig houden met planten en bomen zouden dit boek moeten lezen. Ik zie het zelf als verplichte literatuur voor mensen die zich o.a. met aromatherapie en kruidengeneeskunde bezighouden."

Het boek 'Briljant Groen' is geschreven door een Italiaanse wetenschapper en plantenfysioloog Stefano Mancuso, samen met een journaliste die de tekst vermoedelijk leesbaar heeft gemaakt. Het enige minpuntje zou ik zeggen dat er geen hoofdstuk is geschreven over de functie van o.a. essentiële oliën of kruidengeneeskunde en over medicijnen die uit planten worden gemaakt.

Boodschap van het boek is dat planten ongelofelijk intelligente wezens zijn die oplossingen hebben bedacht voor problemen die je hebt als je in de grond staat. Wie zich niet kan verplaatsen, moet in staat zijn om alles wat hij/zij nodig heeft uit de aarde, de lucht en de zon te halen. Zo hebben planten geheel eigen oplossingen bedacht voor hun problemen. Zo hebben dieren en mensen alle vitale functies in slechts een paar organen concentreert: hersens, longen, maag, etc. Planten hebben dat iets anders geregeld. Planten zijn wat je noemt superorganismen. Praktisch elke cel bevat vitale functies. 

Planten (en bomen) zijn intelligente wezens die kunnen zien, ruiken, proeven, voelen en horen. En daarnaast beschikken ze nog over 15 extra zintuigen. Ruiken doen planten dus ook. Elke plant is van wortels tot de bladeren bedekt met receptoren van vluchtige geurstoffen. Planten kunnen chemische verbindingen herkennen. En ze gebruiken deze geurstoffen (essentiële oliën) als  communicatiemiddel met andere planten. Een plant die wordt aangevallen door een planteneter zal uit zelfverdediging moleculen verspreiden die andere planten herkennen zodat die op hun beurt chemische moleculen gaan produceren die bladeren onverteerbaar of zelfs oneetbaar maken. Zo waarschuwen planten elkaar en communiceren ze met vogels, insecten en elkaar over hun leefomgeving.

En zo kunnen planten ook proeven (de wortels proeven de grond op zoek naar mineralen of water), voelen (een plant als het kruidje-roer-mij-niet vouwt zijn bladeren onmiddellijk dicht bij aanraking), horen (experimenten met muziek wijzen uit dat wijnstokken die worden blootgesteld aan muziek beter groeien, eerder rijpen en betere druiven ontwikkelen) en zo dus nog een vijftien extra zintuigen. Planten kunnen bijvoorbeeld zwaartekracht en elektromagnetische velden voelen en berekenen.

Licht is dus ontzettend belangrijk voor planten. Zo belangrijk, dat planten het licht kunnen zien. Niet met klassieke dierenogen, maar met plantenogen: lichtreceptoren die over de hele plant verspreid liggen en het allermeest in de bladeren. De wortels daarentegen hebben ronduit een hekel aan licht. Die lijden aan fotofobie, oftewel: lichtangst. Die bewegen zich dan ook zo snel mogelijk van het licht vandaan.

Planten zijn door mensen altijd gezien als schepsels van een lagere orde. Ze zouden geen ziel hebben en geen intelligentie. Planten vegeteren alleen maar. En dat wordt door dit boek voor altijd veranderd.

Wie meent dat planeet Aarde wordt gedomineerd door de mens, die heeft het mis. Minstens 99,5 procent van de biomassa op aarde bestaat uit planten. De rest moet worden verdeeld tussen mens en dier. De Aarde is dus een groene planeet. Lees dit boek! Het is de moeite waard!

Drs. Harmen Rijpkema

Hier kun je het boek bestellen!