Hoe kun je de huid beschermen en verzorgen met vette plantoliën?zon en huid

Wanneer we in het voorjaar de zonnestralen weer op onze huid voelen, maakt onze huid een natuurlijke beschermlaag aan. Dit betekent niet dat we ons niet meer hoeven te beschermen tegen schadelijke UV-straling, maar zorgt ervoor dat we langer in de zon kunnen blijven zonder bescherming. De beste bescherming is natuurlijk om uit de zon blijven, vooral tijdens meest schadelijke zonuren tussen 12.00u en 15.00u. Vette plantenoliën helpen je om de huid preventief te beschermen tegen de zon.

 

Meer zon = meer huidverzorging
Door de warmte van de zon verdampt je huid meer vocht, daarom heeft de huid extra vocht nodig na contact met de zon. Wanneer je de cellen in de huid regelmatig voedt met goede plantaardige oliën, zal de huid vocht vasthouden en uitdroging helpen voorkomen. Preventief vormen plantoliën een natuurlijke barrière tegen vochtverlies!

Er zijn een aantal plantoliën die van nature een beschermingsfactor SPF (sun protection factor) hebben. Deze SPF ligt slechts tussen de 1 en de 8. Gebruik daarom de vette plantoliën als huidverzorging na het zonnen maar ook tegen guur en koud weer, zee en schrale wind en luchtvervuiling. De beste plantoliën voor de dagelijkse basisbescherming tegen UV-straling zijn: Avocado olie, kokosolie, sheabutter en jojoba olie. 

 

Na het zonnen & zonnebrand
Wist je dat vette plantenoliën er voor zorgen dat jouw bruine kleur langer blijft? Juist na het zonnen moet je zorgen dat je huid goed gehydrateerd blijft. Smeer jezelf daarom minstens 2x per dag in met plantolie om ook het vervellen deels of zelfs helemaal te voorkomen.

Ben je toch verbrand? Plantenoliën zijn fantastisch in te zetten bij zonnebrand. Voorbeelden van vette plantenoliën die in te zetten zijn bij zonnebrand zijn: Calendulamaceraat (goudsbloem), avocado olie, abrikozenpitolie, amandelolie, jojoba olie en st. Janskruidmaceraat. Deze zijn allen zeer verzachtend, hydraterend, kalmerend en herstellend.

Wanneer een huid verbrand is, is deze extra gevoelig en dus ook voor essentiële oliën. Dit kan dus teveel prikkelingen en irritatie geven. Je kunt eventueel wel enkele druppels echte lavendel toevoegen want lavendel is zeer huidherstellend, zelfs bij een rode huid. Ook pepermunt kan verkoelend werken.


Recept Aftersun bij Zonnebrand
-25 ml Aromassage Basic2, Calendula maceraat, Jojoba olie of Monoi de Chi
-25 ml Kokos olie
-10 tot 15 druppels lavendel
-Als verkoeling gewenst is: 5 tot 10 druppels pepermunt


Spirulina & zonbescherming
Wist je dat Chi Bio Spirulina de huid preventief beschermt tegen schadelijke UV-straling zonder dat het de opname van vitamine D tegenhoudt? Chi Bio Spirulina is beautyfood: het hoge gehalte aan bètacaroteen (6 tabletten bevatten meer bètacaroteen dan een grote wortel) zorgt ervoor dat je in de zomer sneller bruin wordt en werkt tevens als antioxidant. Voldoende inname van bètacaroteen geeft een zekere mate van preventieve bescherming van de huid. Regelmatig gebruik van Chi Bio Spirulina werkt ook mee in de bescherming van de huid tegen veroudering en rimpelvorming.

 

 

olie