De laatste jaren wordt tamanu olie voor de huid steeds bekender. En daar is reden voor: in feite is tamanu olie nummer 1 bij de behandeling van huidbeschadigingen. De olie is zuiverend, verzachtend, huidherstellend en hydraterend! De Calophyllum inophyllum is een boom uit Azië en is te vinden in landen rondom de Pacific en de Indische Oceaan. Sommige eilanden rondom Tahiti  zijn bijna geheel begroeid met de tamanuboom. 


De power en veelzijdigheid van Tamanu
In de landen van herkomst zien we de ongelofelijke veelzijdigheid en kracht van tamanu: de olie wordt onder meer gebruikt bij littekens, huidbeschadigingen, zonnebrand, insectenbeten, acne en kloofjes. Onderzoek heeft de verbazend goede werking van tamanu bij deze klachten aangetoond. De grote veelzijdigheid zegt iets over de power van tamanu. Een aanrader om thuis bij de hand te hebben!

Vreemd genoeg bevatten de verse noten niet of nauwelijks olie. De noten moeten eerst gedroogd worden in de zon, waarbij de noten tot chocoladebruin verkleuren en de olie in en op de noten ontstaat. Tamanu-olie heeft een heerlijke notengeur met een lichte ondertoon die aan lavas doet denken. Daar moet men wel rekening mee houden bij gebruik van de olie. 


Hoe kun je Tamanu gebruiken?

Tamanu is niet geschikt om puur als massage olie te gebruiken. De olie is daarvoor te dik. Maar in een mengsel met andere vette plant olie is de olie ideaal. Het wordt goed door de huid opgenomen. Voor mensen die problemen hebben met de geur van tamanu, kan de olie goed gemengd worden met kokos. Kokos kan de geur van tamanu verbloemen. Tamanu en kokos is een goede combinatie om de huid te helen en te verzachten, speciaal bij een extreem droge huid.
Een goede combinatie voor een anti-aging effect van de huid is om tamanu te combineren met arganolie. Tamanu puur voelt zacht en romig aan op de huid en wordt snel door de huid opgenomen.

Recepten met Tamanu:


Anti-aging

-25 ml. tamanu

-25 ml. arganolie

-3 druppels neroli

-3 druppels mandarijn

 
Huidverzachtend

-25 ml. tamanu

-25 ml. kokos (eko)

-5 druppels sandelhout

-5 druppels mandarijn

Voor meer informatie over Tamanu: zie Aromecum, Aromatherapie van Absint tot Zonnebloem van Harmen Rijpkema.