Gefermenteerde Rode Rijst is een natuurlijke voedingssupplement en wordt al eeuwen toegepast voor een verantwoord cholesterolgehalte, als ondersteuning bij de circulatie, en om fit en energiek te blijven op hogere leeftijd. Tegenwoordig heeft men kunnen aantonen dat het positieve effect van gefermenteerde rode rijst op de doorstroming voor een groot deel kan worden toegeschreven aan componenten die goed zijn voor de cholesterolspiegel. Naast een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende vezels en naast voldoende beweging, kan het natuurlijke fermentatieproduct gefermenteerde rode rijst ons hierbij op een veilige manier helpen.  De dagdosis van 10 mg monacoline K draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

 

Alle onderstaande antwoorden slaan op een kwaliteitsproduct, verkregen door traditionele fermentatie, dat voldoet aan alle vereiste kwaliteitseisen.


1. Wat is gefermenteerde rode rijst (rode gistrijst) precies?

Het is een natuurlijk fermentatieproduct, verkregen door inwerking van de gunstige gist Monascus purpureus op gestoomde rijstkorrels. Deze “red yeast rice” bestaat al eeuwen in de Aziatische keuken en wordt er als natuurlijk kleurmiddel , - bewaarmiddel en - smaakversterker gebruikt en komt zo in duizenden Aziatische voedingsmiddelen voor. Een bepaalde type gefermenteerde rode rijst werd ook in de traditionele Chinese geneeskunde eeuwenlang ingezet voor een “gezond hart” en een “vlotte circulatie”. In moderne tijden, toen men cholesterol begon te meten, merkte men dat die gefermenteerde rode rijst op een natuurlijke manier het cholesterolgehalte hielp te verlagen.


2. Is gefermenteerde rode rijst veilig?

Het zeer kritische Europese Voedselagentschap (EFSA) heeft gefermenteerde rode rijst gescreend en twee conclusies getrokken uit de ons door de reguliere geneeskunde opgelegde gouden standaard van “dubbel blind placebogecontroleerde studies”:

- het verlaagt inderdaad het cholesterolgehalte (gemiddeld afname van LDL met 22 à 26 %)

- het is veilig: niet meer nevenwerkingen in vergelijking met de mensen die een placebopil kregen en geen stijging van spier- en leverenzymen (die zouden wijzen op schade)

 

3. Maar is gefermenteerde rode rijst niet gevaarlijk voor de nieren door citrinine?

Net zoals in andere fermentatieproducten (kazen, sake, gefermenteerde graanproducten…), zou een verkeerde productiemethode kunnen leiden tot het ontstaan van een schimmeltoxine, citrinine. Daarom heeft het EFSA een richtlijn uitgevaardigd dat het citrininegehalte lager moet zijn dan 2000 mcg/g. In RED YEAST RICE PLATINUM + co-enzym Q10 van Mannavital bvb. kan bij een 40 maal lagere detectiegrens (50 mcg/g) nog geen citrinine aangetoond worden.

 

4. Maar is gefermenteerde rode rijst niet gevaarlijk omdat het statines (medicijnen) bevat?

Wie beweert dat gefermenteerde rode rijst cholesterolverlagende statines bevat, zet de wereld op zijn kop! Gefermenteerde rode rijst bestaat al eeuwen en dankt zijn cholesterolverlagende werking aan een natuurlijke synergie (!) van inhoudsstoffen. Eén daarvan en waarschijnlijk de meest werkzame, is monacoline K (een natuurlijke substantie die zich ook in onder meer in de oesterzwam bevindt). De farmaceutische wereld heeft deze stof geïsoleerd, gekopieerd en is deze vervolgens in hogere doseringen gaan toedienen: lovastatine, de eerste statine was geboren. Vervolgens werden daarvan veel synthetische afgeleiden gemaakt. Je kan toch geen natuurlijke substantie gaan kopiëren en er medicijnen van maken om vervolgens te beweren dat er een medicijn in een voedingsmiddel zit?

 

5. Is er nog een verschil met de statines?

Zoals hoger reeds gesteld: gefermenteerde rode rijst is en dankt zijn werking aan een natuurlijke synergie van verschillende inhoudsstoffen (monacolines , fytosterolen, isoflavonen, onverzadigde vetzuren) en wordt al eeuwen als voedingsmiddel of – supplement ingezet. Dat staat in schril contrast met de statines die één synthetische en totaal geïsoleerde substantie vertegenwoordigen en die nog maar een paar decennia bestaan en waarvan al veel potentiële nevenwerkingen beschreven zijn.

 

6. Verdraagt iedereen gefermenteerde rode rijst (van onberispelijke kwaliteit) zeer goed?

Bijna iedereen. In zeer zeldzame gevallen kan iemand intolerant reageren op gefermenteerde rode rijst zoals men intolerant kan reageren op melk, pinda’s, aardbeien, tomaten, eieren…. In dergelijk geval wordt de inname dan ook gestaakt. In zeer zeldzame gevallen kan iemand lichte ontstekingsverschijnselen (genre spierpijnen en spierkrampen) gaan vertonen, maar dit wel in veel mindere mate dan door de corresponderende hoeveelheid statines. Om dit te vermijden kunnen co-enzym Q10 én vitamine D (minstens 1000 IU/dag) ingezet worden.

 

7. Waarom zou ik kiezen voor RED YEAST RICE PLATINUM + Co-enzym Q10 van Mannavital?

- de rijst die wordt gefermenteerd is van biologische kwaliteit

- de rijst die wordt gefermenteerd is non-GMO

- de fermentatie is traditioneel en er gebeurt geen extractie of isolatie van monacoline K

- het product werd niet geïrradieerd (bestraald)

- het citrininegehalte is lager dan 50 mcg/g

- het voldoet ook aan andere kwaliteitseisen (ivm aflatoxines, zware metalen, micro-organismen)

- het is vrij van gluten

- het bevat extra co-enzym Q10: dit verhoogt niet alleen het veiligheidsprofiel van gefermenteerde rode rijst, maar helpt ook de bloedvaten beter beschermen

 

8. Is gefermenteerde rode rijst het beste voedingssupplement dat ik kan innemen om mijn bloedvaten te beschermen?

Nee. Het is een weliswaar een middel dat op een veilige manier het cholesterolgehalte helpt te verlagen, maar een verhoogd cholesterolgehalte vertegenwoordigt uiteindelijk maar één risicofactor op hart- en vaatziekten. Er bestaan een aantal voedingssupplementen die (zonder of met mild effect op het cholesterolgehalte) op een diepere manier de doorbloeding bevorderen. Hiertoe behoren:

- gefermenteerde knoflook (Mannavital Kyolic)

- omega-3-vetzuren van een goede kwaliteit (Superskin Omega Beauty)

- vitamine K2

- vitamine D3

- vitamines B6, foliumzuur en vitamine B12

- curcuma (mits goed opneembare curcuminoïden)

- OPC: oligomere procyaniden of “pycnogenolen” (uit zeedenschors of wijnpitten)

- ubiquinol (direct actieve co-enzym Q10) 

 

Meer informatie? Neem contact met ons op via info@chi.nl !