Algemene Informatie Aromatherapie

Hieronder is alle informatie te vinden uit de Algemene Bijsluiter over Aromatherapie. Ook te downloaden als PDF via de knop.


Essentiële oliën
Essentiële oliën (ook wel aromatische of etherische oliën genoemd) zijn vluchtige vloeistoffen en worden op natuurlijke wijze (destillatie, persing
of maceratie) veelal uit geurige geneeskrachtige planten gewonnen. Hierdoor kan de Chi of levenskracht in de vorm van essentiële olie op de gebruiker worden overgedragen. Deze essentiële oliën kunnen lichaam en geest in evenwicht houden en/of helpen om het lichaam te onder steunen. Deze toepassing heet aromatherapie. Essentiële oliën
kunnen het leven in het algemeen en uw directe omgeving veraangenamen. Chi essentiële oliën versterken de levenskracht van mens, dier en plant. Ze kunnen het afweersysteem activeren en herstellen het evenwicht. Daardoor ondersteunen ze gezondheid, levenslust en schoonheid.

Chi Etherische oliën en composities
• Zijn altijd onder strenge controle van keuringsinstanties en laboratoria.
• Worden verwerkt en gecontroleerd in eigen beheer.
• Dragen een gecodeerde vermelding betreffende inhoud, type, herkomst, oogst en verwerking. Ze worden geselecteerd en
verwerkt met gespecialiseerde kennis van zaken.
• Worden verkocht en bewaard in Chi-flesjes met kindveilige sealdop sluiting, voorzien van een afzonderlijk pipet voor nauwkeurige dosering.
• Oliën met ‘EKO’ aanduiding zijn gecertificeerd door SKAL onder aansluitingsnummer 1579 en NL-BIO-01.


Kwaliteitsgarantie
Chi koopt wereldwijd de allerbeste kwaliteit aromatherapeutische producten. De grondstoffen zijn altijd onder strenge controle van keuringsinstanties en laboratoria. De eigenschappen en werking van een essentiële olie zijn afhankelijk van tal van factoren, zoals klimaat, bodemgesteldheid, luchtkwaliteit, expertise van de boer, correcte manier van destillatie en de wijze van bewaren. Het merk Chi geeft sinds 1979 de grootst mogelijke zekerheid dat hun oliën 100% natuurlijk, zuiver, onverdund, onaangelengd, ongedeterpineerd en niet gerectificeerd zijn.


Het gebruik van Chi essentiële olie

Let op: iedere olie heeft specifieke eigenschappen. Dosering en gebruik zijn dan ook verschillend per olie.
Raadpleeg hiervoor het Aromecum van Drs. Harmen Rijpkema.
Ook vindt u extra informatie op: www.stichtingaromatherapie.nl.

Bij verdamping:
• Klassieke aromalampjes zijn gemaakt van glas of aardewerk. Ze bestaan uit een waterbakje en een warmtebron, meestal een waxinelichtje. Het bakje wordt met water (zonder koolzuur) gevuld en daaraan worden enkele druppels essentiële olie toegevoegd. Met de verdamping van het water wordt de geur verspreid. U bepaalt zelf de hoeveelheid druppels in het water.
• Elektrische geurverspreiders, zoals de Aromastreamer en Stone,
worden gebruikt zonder dat daar water of open vuur aan te pas komt en zijn daarom veiliger dan klassieke aromalampjes. Zeer geschikt voor de kinderkamer of werkkamer. Er zijn ook elektrische verdampers die door middel van ultrasone techniek water verdampen. Door deze techniek ontstaat een koude nevel. Het water wordt dus niet gekookt. Dergelijke verdampers zorgen er voor dat, naast geurverspreiding,
de lucht wordt gezuiverd en bevochtigd.
• Geurblokjes zijn gemaakt van aardewerk, deels geglazuurd, deels ongeglazuurd (poreus).
U druppelt ongeveer 6 tot 10 druppels essentiële olie op de uitsparing. Het geurblokje is vooral geschikt voor kleine ruimtes zoals auto, werkplek, toilet, linnenkast en op het nachtkastje.
Andere manieren van verdampen:
• Essentiële olie in het waterreservoir van de verwarmingsradiator of op een tissue;
• Enkele druppels essentiële olie op een kussen of beddengoed. Hierdoor worden onaangename luchtjes door aangename en nuttige vervangen. 

 

In het bad:
Essentiële olie in het bad is bijzonder aangenaam. Gebruik de essentiële olie echter nooit puur in het badwater. De essentiële olie moet in water oplosbaar gemaakt worden met een emulgator zoals de speciale Chi emulgator, Chi neutraal badschuim of shampoo. 
Volwassenen: gemiddeld zijn 10 druppels in emulgator voor een vol bad voldoende.
Voor baby’s/kleuters: maximaal 3 druppels in emulgator voor een vol bad
Voor kinderen vanaf 6 jaar: maximaal 6 druppels in emulgator voor een vol bad

 

Op de huid:
Massage is in vele opzichten een prettige manier om van essentiële olie te genieten. Gebruik essentiële olie nooit puur op de huid, enkele uitzonderingen voor plaatselijk gebruik daargelaten (tea tree, lavendel).
Vermeng een essentiële olie met een Chi vette plantolie (bv. jojoba, amandel of hazelnoot) om uw eigen bad-, massage- of verzorgende huidolie samen te stellen.
Volwassenen: maximaal 3% essentiële olie in een vette plantolie. Dat wil zeggen maximaal 75 druppels essentiële olie in 100 ml vette plantolie;
Kinderen vanaf 6 jaar: maximaal 1% essentiële olie in een vette plantolie. Dat wil zeggen maximaal 25 druppels essentiële olie in 100 ml vette plantolie;
Baby’s/kleuters: maximaal 0,5% essentiële olie in een vette plantolie. Dat wil zeggen maximaal 12 druppels essentiële olie in 100 ml vette plantolie.
Noot: 1 ml essentiële olie bevat ± 20 tot 25 druppels, afhankelijk van de dikte van de olie.

 

Bekijk hier de video over aromatherapie:

 

Of bekijk hier de video over het doseren van essentiële oliën: