Bij Chi Natural Life bezoeken we regelmatig producenten en boeren waarmee we samenwerken. Deze zomer was ik samen met mijn collega Jeroen (zo’n 5 jaar werkzaam bij Chi Natural Life) op bezoek bij verschillende producenten in Spanje. Het is geweldig om de verschillende culturen te zien en ervaren tijdens dit soort bezoeken in het buitenland. Onze Spaanse partners waren zeer gastvrij en namen uitgebreid de tijd voor ons. Als operationeel directeur communiceer ik veel met onze contacten in het buitenland en dat is, vind ik nog altijd, één van de leukste taken van mijn baan bij Chi Natural Life. Mensen die mij kennen weten dat ik hou van een down-to-earth aanpak en informele communicatie en dit matcht heel goed met de partners in het buitenland. Een lach op zijn tijd zorgt in alle gevallen voor soepele gesprekken. 


Ook dit keer stond ik weer versteld van het magische landschap met haar uitgestrekte velden met aromatische planten. Een gebied van meer dan 600 hectare biologische landbouw waarin een iedere boer en grondbezitter elkaar kent en helpt waar mogelijk. Ik vind het leuk om kennis te maken met de harde werkers in het veld en ook van hen te leren. Sommige planten worden nog altijd traditioneel met de hand geoogst. De plant is bijvoorbeeld erg kwetsbaar, kan kapotgaan bij de machinale oogst of ze zijn simpelweg te groot om mechanisch te oogsten. Bij de populaire aromatische planten zoals oregano of de lavendel en lavandin soorten gebeurt het machinaal. Zo heb ik met eigen ogen gezien hoeveel oregano plantmateriaal er nodig is voor onze biologische etherische olie. Uit 5000 kilogram (wat gelijk staat aan 22.000 liter gemalen plantmateriaal) wordt 80 tot 90 liter oregano olie gewonnen via destillatie. Soms zijn ze voor deze hoeveelheid een hele dag bezig omdat het natuurlijk een relatief kleine plant is en er meerdere hectare nodig zijn om te oogsten. Als je tijdens de oogst over de velden loopt is er een zeer krachtige geur van oregano aanwezig en dat kan voor sommige mensen te heftig zijn. Weer een voorbeeld van hoe krachtig onze aromatische ingrediënten kunnen zijn. Daarom vinden wij het zo belangrijk om onze klanten juist te informeren over de werking van deze fantastische producten. 

Tijdens het bezoek aan de verschillende lavendel en lavandin velden werd ook de leeftijd van de planten nog eens besproken; zo wordt er in Spanje van de meeste lavendel en lavandin planten tussen de 8 en 13 jaar lang geoogst. Als een veld te weinig meer oplevert omdat de staat van de planten verslechterd is, worden er op dat veld enkele jaren granen geplant. In die tijd zal de grond herstellen en zichzelf weer verrijken met voedingsstoffen zoals mineralen die voor de nieuw te planten lavendel of lavandin essentieel zijn voor een duurzame groei. Dit is een methode die overal ter wereld wordt toegepast om duurzame landbouw te kunnen uitvoeren. 

Na enkele uren op de velden met meer dan 40 graden Celsius was het bezoek aan de destillatielocaties en laboratoria erg prettig. Hier werden nieuwe oogsten getest en de gedeelde informatie bracht ons weer energie, enthousiasme en nieuwe inzichten. De kennis en ervaring die producenten met ons delen is voor ons van grote waarde, we nemen dit al 45 jaar mee in onze productontwikkeling en hebben mede daardoor veel succes met onze producten en formules. Ook in de toekomst blijven we jaarlijks op bezoek gaan bij onze partners om kwaliteitscontroles uit te voeren en onze relatie te waarborgen. Partnerschap, vertrouwen en kennis is iets wat je opbouwt, iets waar we trots op zijn bij Chi Natural Life.

Kai Beljon
Director Operations