Natuurlijke etherische oliën zijn onmisbaar voor een schone, zuivere lucht! Lees deze blog en ontdek welke oliën geschikt zijn voor luchtzuivering.


Natuurlijke etherische oliën voor een schone, zuivere lucht!

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis is vaak slechter dan je denkt. Vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen. Door o.a. gebrek aan ventilatie, isolatie, vocht, aanwezigheid van huisdieren en huisstofmijt, sigarettenrook, chemische stoffen, microben (schimmelsporen, bacteriën en virussen) wordt de binnenlucht vervuild.
Uiteraard is een goede ventilatie een eerste vereiste om de omgeving van nieuwe lucht (en zuurstof) te voorzien. En door de juiste essentiële oliën te verdampen wordt de lucht gezuiverd, hou je de luchtwegen gezond en creëer je een prettige sfeer in huis, praktijk of op kantoor.


Welke oliën zijn geschikt voor luchtzuivering?

De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden uitgeademd. Chi heeft al ruim 25 jaar Davos kuurolie in het assortiment, een combinatie van dennen olie, eucalyptus, pepermunt en akkermunt olie. Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren.

Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en de microben uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de verspreiden. 

Een andere groep bestanddelen in essentiële oliën die effectief de lucht kunnen zuiveren, zijn oliën met fenolen, zoals tijm en oregano. Het zijn sterk ruikende oliën die je voor gebruik in de verdamper goed kan vermengen met frisse citrusoliën. Het is altijd een kunst om de juiste dosering te vinden voor geurverspreiding. Jouw neus bepaalt de juiste dosering, of kies voor een kant-en-klare mixolie zoals de Davos Kuurolie.


Creëer sfeer met etherische oliën

Met het verdampen van etherische oliën kun je verschillende sferen creëren die steeds ook kunnen variëren: een mandarijnen geur om een vertrouwde omgeving te scheppen; rozemarijnolie of een citrusmix voor meer energie; een lavendelmix om te ontspannen en beter in slaap te komen; bergamot om je op te vrolijken. Maar ook verdrijving en maskering van onaangename geuren door mixen zoals de Well Chi olie of de Smell Well. De mogelijkheden zijn eindeloos!