In samenwerking met Ellen Wagenaar en Annemarie Kok van het boek Eetbare Schoonheid presenteren wij het Chi Kerstdiner! Een geurig 6-gangen diner, met aromatische gerechten. 

 

Aperitief: Feestelijk drankje

Vul het glas met Prosecco, cava of spa rood met rozenwater. Voeg ter garnering ook nog granaatappelpitjes toe voor een feestelijk aperitief!

 

Amuse: Geitenkaasbolletjes met lavendel en honing

Wat heb je nodig?

-Verse geitenkaas

-1 eetlepel honing

-1 druppel lavendelolie (voor in de honing) 

-Eventueel een handje fijngemalen lavendelbloemetjes ter garnering

 

Hoe maak je het?

Voor de lavendelhoning meng je met een spateltje 1 druppel lavendel door 100 ml vloeibare honing tot het goed is opgelost. Meng een eetlepel lavendelhoning en eventueel wat lavendelbloemetjes door de verse geitenkaas. Maak van de geitenkaas kleine bolletjes en serveer met wat bloemetjes eroverheen gestrooid. Zachte binnenbloemetjes zijn het meest geschikt voor dit recept in de lavendeltijd, maar voor nu zijn gemalen bloemetjes of verse viooltjes geschikt.

 

Voorgerecht: Sinaasappelgarnalen met marsalawijn en dadels

 

Wat heb je nodig?

-150 gram kleine Hollandse garnalen

-4 medjouldadels (in kleine stukjes)

-4 druppels sinaasappelolie

-Borrelglaasje marsalawijn

-Roomboter of kokosolie

 

Hoe maak je het?

Bak de garnalen in wat roomboter of kokosolie. Voeg de kleine stukjes dadel toe en de sinaasappelolie. Laat even sudderen tot het meeste vocht verdampt is. Voeg een borrelglaasje marsalawijn toe, laat nog even sudderen en dan lekker smullen!

 

Soep: Pastinaak peer pompoensoep

 

Wat heb je nodig voor 4 liter soep?

-750 gram pastinaak

-750 gram oranje pompoen (uchi kuri of Hokkaido)

-750 gram zoete aardappel

-750 gram zoete handperen

-3 liter water

-1 eetlepel zout met een drupppel sinaasappelolie

-2 grote uien

-2 tenen knoflook

-1 flinke eetlepel kurkuma

-1 flinke eetlepel kerrie

-1 rood pepertje

-Scheutje olijfolie

-Kokosmelk naar smaak

 

Hoe maak je het?

Doe het water in een grote soeppan. Schil de pastinaken, de zoete aardappel, de ui, de knoflook en de peren en snij ze in stukjes. De pompoen snij je ook in stukjes maar hoef je niet te schillen. Voeg dit alles toe aan het water, samen met het zeezout. Breng aan de kook en laat zachtjes ongeveer een half uur pruttelen. Voeg tussendoor de kerrie, kurkuma en het pepertje toe. Laat dit even mee pruttelen. Maal de soep fijn met een staafmixer en voeg naar smaak kokosmelk toe. Druppel als laatste nog wat olijfolie over de soep.

Serveertip: De soep is heerlijk met een walnootbolletje, cracker of salade!

 

Hoofdgerecht: Lavendelkip met Hazelnoot-lavendelmayonaise

 

Wat heb je nodig voor de lavendelkip?

-4 biologische graaskippendijen met vel

-1 grote ui

-2 teentjes knoflook

-1 doosje kastanjechampignons

-2 wortelen

-2 zoete bataten

-1 grote rijpe mango

-Roomboter of kokosolie

-Zwarte peper en lavendelzout

-1 theelepel kerriekruiden

-1 druppel lavendelolie 

-Enkele takjes lavendel en wat fijngemalen lavendelbloemetjes 

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bak de kippendijen, met wat peper en zout, in de roomboter of kokosolie. Laat ze een mooi bruin kleurtje krijgen en garen. Voeg de fijngesneden kastanjechampignons. Schil de bataten en de wortelen en snij ze in plakjes. Laat ze een aantal minuten koken in wat water tot ze beetgaar zijn. Direct na het koken afgieten. Pak een grote ovenschaal. Leg er de kippendijen in met de ui, knoflook en kastanjechampignons. Giet de jus van het bakken erbij en strooi er de kerrie overheen. Leg de schijfjes bataat en wortel ertussendoor. Strooi de lavendelbloemetjes eroverheen en zet ongeveer een half uurtje in de oven. Bak wat lavendeltakjes mee. De takjes worden dan lekker knapperig en smaken geweldig.

Serveertip: Heerlijk bij aardappelen uit de oven! 

 

Wat heb je nodig voor de hazelnoot-lavendelmayonaise?

-1 rauw ei, gewassen

-1 eetlepel citroensap

-1 eetlepel water

-1 eetlepel grove mosterd

-1 theelepel kerriepoeder

-Halve theelepel keltisch zeezout

-Hazelnootolie

-1 druppel lavendelolie

 

Hoe maak je het?

Klop het ei, het citroensap, het water, de mosterd, de kerrie en het zeezout goed door elkaar met een garde tot een romig mengsel. Voeg dan scheutje voor scheutje de hazelnootolie toe tot er een mooie dikke mayonaise ontstaat. Roer er voorzichtig de lavendelolie doorheen en klaar is je mayonaise.

Serveertip: Serveer de lavendelkip en mayonaise met aardappelen uit de oven.

 

Dessert: Citroen yoghurt met citroen koekjes

 

Wat heb je nodig voor de citroenyoghurt?

-1 druppel citroenolie

-200 gram fijngesneden gedroogde zuidvruchten (abrikozen, dadels, rozijnen, moerbeien)

-2 borrelglaasje limoncello

-100 gram pure chocolade (in kleine stukjes)

 

Hoe maak je de citroenyoghurt?

Vermeng de fijngesneden zuidvruchten met de limoncello en laat een half uurtje intrekken. Meng de yoghurt met de zest van de citroen en de kleine stukjes chocolade. Schep de zuidvruchten door het yoghurtmengsel en verdeel over de kommetjes met de koekjes. Dien op met een schijfje citroen.

Wat heb je nodig voor de citroen-hazelnootkoekjes? 

-50 gram roomboter of kokosolie

-70 gram havermoutvlokken

-20 gram hazelnoten (grof gemalen)

-5 druppels citroenolie

-25 gram kokosbloesemsuiker

-1 ei

-30 gram amandelmeel of chufameel

 

Hoe maak je de koekjes?

Verwarm de boter of de kokosolie au bain-marie tot het gesmolten is. Roer er dan de havermoutvlokken doorheen. Meng in een andere kom het ei, de suiker, de rasp van de citroen en het amandel- of chufameel. Voeg de havermoutvlokken met de kokosolie toe, en als laatste de gemalen noten. Verwarm de oven voor op 150-160 graden en leg bakpapier op het rooster. Maak van het mengsel kleine bolletjes. Bak ze in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Ze voelen nog iets zacht als ze uit de oven komen. Nadat ze afgekoeld zijn, worden het stevige koekjes.

 

Voor bij de koffie: Lavendel chocobrokken met amandelen, cranberry’s en honing

 

Wat heb je nodig?

-60 gram cacoaboter

-40 gram rauwe cacaopoeder

-25 gram rauwe honing (of meer naar smaak)

-Handje gehakte witte amandelen

-Handje gedroogde cranberry’s

-1 eetlepel gemalen, gedroogde lavendelbloemetjes

-1 druppel lavendelolie

 

Hoe maak je het?

Verwarm de cacaoboter au bain-marie. Voeg de cacaopoeder toe als de cacaoboter is gesmolten. Roer tot een glad mengsel. Laat tot 40 graden afkoelen en roer er dan de honing doorheen. Voeg als laatste de amandelen, de cranberry’s en de lavendelbloemen door de chocolade. Doe bakpapier in een kleine rechte bakvorm en giet het chocolade mengsel erin. Laat opstijven in de koelkast en breek daarna in brokken.

 

Eetsmakelijk en we wensen je prettige feestdagen!