De tuberoos is één van de meest kostbare en gewilde bloemengeuren ter wereld! De prachtige witte bloemen hebben een ongelooflijk diepe, zwoele bloemengeur. De geur is intens en zwaar, honingachtig en zoet met een bedwelmende ondertoon. De geur is een gewild en kostbaar component in verfijnde bloemen- en oriëntaalse parfums.

tuberoos

De tuberoos (polianthes tuberosa) is ondanks haar naam geen familie van de roos, maar een knolgewas verwant aan de fresia en de hyacint. In de 17e eeuw werd de tuberoos in Frankrijk geïntroduceerd, waar een bescheiden verbouw in de streek rond Grasse op gang kwam. De tuberoos was bijzonder populair aan het hof van zonnekoning Lodewijk XIV, waar de bloemen in het haar en als corsage werden verwerkt. De kweek is bijna uit Frankrijk verdwenen en verplaatst naar de Indiase deelstaat Karnataka, waar de plant het gehele jaar door bloeit.

De bloemen worden met de hand geplukt, nét voordat de bloemblaadjes door de zon worden geopend. Ze worden verzameld in vochtige doeken en daarna onmiddellijk verwerkt. Voor 1 kilo zuivere absolue zijn meer dan 6000 kilo (!) handgeplukte bloemen van de tuberoos nodig! De opbrengst aan absolue is voor de tuberoos ongeveer 0,1 % concrète waaruit 30 % absolue wordt verkregen. De kleur van tuberoos is donkeroranje tot bruin.

Tuberoos is sterk kalmerend, ontspannend en erotiserend. Ze brengt een sterke ontspanning en is toe te passen bij vele vormen van spanning en onrust. De intens zoete geur is in de verdamper  goed te mengen met roos, jasmijn en ylang-ylang. Via verdamping creëert tuberoos een bijzondere en zwoele atmosfeer, maar let op: een druppel is genoeg want het is al snel te veel.

In de huidverzorging kan tuberoos verwerkt worden in een huidolie voor een bijzondere parfumering: je omhult je met een intense bloemengeur. De olie kalmeert de rode huid en helpt zelfs bij spierpijn.


Recepten voor een exotische verwenn
erij:


In bad

-2,5 ml badolie

-1 druppel tuberoos

-2 druppels bergamot

 

Massageolie

-10 ml plantolie

-1 druppel tuberoos

-1 druppel scharlei

-2 druppels bergamot

 

Meer lezen?

Ontdek artikelen en recepten op de Chi Blog en Stichting Aromatherapie!

 

tuberoos