Het leven voert ons elke dag door een wereld van geuren die ons kunnen raken en beïnvloeden. Bij onze voorouders was de reuk veel sterker ontwikkeld dan bij ons en bij veel dieren is de reuk nog steeds het voornaamste zintuig. Het is onmisbaar bij jacht, gevaar, bij het afzetten en herkennen van het territorium en het herkennen van partners en jongen. Bij mensen is de geur sterk bepalend voor onze smaak en eetlust, op een manier die geen ander zintuig kan evenaren. Zo is de reuk essentieel bij het ontstaan van een band tussen moeder en baby.

Onbewust is de lichaamsgeur van je partner bepalend voor je relatie. Er zijn vele factoren zoals voeding, medicijnen, verstoring van de spijsvertering, angst en stress die de lichaamsgeur veranderen. We verdoezelen onze lichaamsgeur door allerlei andere geuren te gebruiken. We gebruiken geuren ook om ons aantrekkelijker te maken of te voelen en natuurlijk gebruiken we ze om er van te genieten! 


Parfum zelf maken - met essentiële olie en jojoba

Vaak bestaan parfums uit alcohol en synthetische geurstoffen. Je zou een parfumspray kunnen samenstellen met etherische oliën en alcohol, maar wij adviseren om te kiezen voor een basisolie zoals jojoba. Zo creëer je een 100% natuurlijk product dat de huid ook nog eens verzorgt. Daarnaast is jojoba neutraal van geur en blijft het parfum lang houdbaar.


De driedelige parfumindeling

Om een parfum goed op te bouwen en te zorgen voor een langdurig maar ook snel geureffect, houden we vast aan de klassieke driedelige parfumindeling. Bij deze indeling worden de essentiële oliën ingedeeld naar hun vluchtigheid. Er zijn drie klassen bestaande uit top-, midden- en basisnoot.

Topnoten

 • De snelst werkende geuren
 • De meest vluchtige essentiële oliën
 • De meest stimulerende geuren voor lichaam en geest

Deze vluchtige essentiële oliën werken verkoelend, verhelderend en concentratie bevorderend. Bijna iedereen vindt deze geuren aangenaam omdat ze verfrissend, opwekkend en opvrolijkend werken op de psyche. Denk aan: bergamot, sinaasappel, citroen, limoen, grapefruit en mandarijn. Maar ook pepermunt, den, eucalyptus, kamfer, ravintsara, tea tree, palmarosa en rozemarijn behoren tot de topnoten.

Middennoten

 • Middelmatig vluchtige essentiële oliën
 • Beïnvloeden van lichaam b.v. vertering van voedsel en stofwisseling

De middennoten werken vaak op het hart, zijn rustgevend en huid verzorgend. Ze werken openend en herstellen het evenwicht. Geuren van bloemen behoren bij deze groep, zoals roos, neroli, geranium, lavendel, en diepdoordringende zachte tot kruidachtige geuren zoals hysop, jeneverbes, anijs, tijm, oregano, petitgrain, kamille, venkel, koriander, salie, scharlei, ho-hout en marjolein.

Basisnoten

 • Verdampen zeer langzaam
 • Als ze vermengd worden met vluchtige geurstoffen vertragen ze het proces van verdamping van de meer vluchtige stoffen

De basisnoten kunnen ons helpen met aarden en brengen evenwicht. Ze verdiepen de ademhaling, verhelderen onze gedachten en brengen ons terug bij onszelf. Hout- en harsachtige, warme en zware geuren behoren tot deze groep. Denk hierbij aan oliën zoals benzoë, gember CO2, zilverspar CO2, patchouli, kaneel, kruidnagel, sandelhout, vetiver, jasmijn, tuberoos, vanille, mirre, elemi, ceder, cisteroos, helicryse, engelwortel en zwarte peper.


zelf parfum maken met essentiële oliën

Maak je eigen parfum met deze ingrediënten

Om een eigen parfum samen te stellen ga je op zoek naar jouw lievelingsgeuren in de wereld van de essentiële oliën. Deze creatie is net als het creëren van een schilderij of het componeren van muziek. Je ruikt, luistert naar je intuïtie en werkt alleen met de geuren die je het allerlekkerste vindt ruiken. Je neemt van iedere groep een of meerdere soorten, en mengt ze gemakkelijk tot jouw unieke, favoriete parfum. Ook leuk om cadeau te geven!

Dit heb je nodig:

 • Een roller flesje van glas, 10 ml
 • Een goede kwaliteit jojoba olie als basis
 • Een mengsel van drie verschillende essentiële oliën

Na de keuze van de drie geuren, ga je aan de slag. Het is heel eenvoudig: open het roller flesje, giet de jojoba er in en voeg daarna de essentiële oliën toe. Goed mengen door te schudden


Parfum recept: een natuurlijke parfumroller

 • 10 ml. jojoba
 • Topnoten 5 druppels
 • Middennoten 3 druppels
 • Basisnoten 2 druppels

Parfum recept voorbeelden

 • 5 druppels bergamot, 3 druppels ho-hout, 2 druppels sandelhout.
 • 5 druppels mandarijn of neroli, 3 druppels roos, 2 druppels jasmijn.
 • 5 druppels citroen, 3 druppels ho-hout, 2 druppels vetiver.
 • 5 druppels sinaasappel, 3 druppels roos, 2 druppels benzoë.
 • 5 druppels bergamot, 3 druppels ylang-ylang, 2 druppels jasmijn.
 • 5 druppels bergamot, 3 druppels ceder, 2 druppels sandelhout (ook heerlijk als mannenparfum of aftershave)

Als je geniet van één specifieke geur, kun je natuurlijk ook 10 druppels van deze enkele olie als parfum gebruiken. Creëer dan bijvoorbeeld een rozenparfum, sandelhoutparfum of attarparfum


Tip: Wist je dat je bij onze partnerwinkels veel essentiële oliën kunt ruiken? Vind hier een winkel bij jou in de buurt.