Ellen Wagenaar, aromatherapeute en schoonheidsspecialiste, beantwoordt uiteenlopende vragen van onze klanten over aromatherapie en huidverzorging. In deze blog behandelen we de volgende vraag: “Waarom zou ik kiezen voor natuurlijke huidverzorging?”


Ellen Wagenaar: "Net als bewuste en gezonde voeding is het ook belangrijk dat we onze huid natuurlijk verzorgen met bewuste en gezonde huidvoeding. Gezonde huidvoeding bestaat uit producten rechtstreeks uit de natuur zoals plantoliën, essentiële oliën en aromatisch water (hydrolaten). Deze producten kunnen ook in het eten verwerkt worden. Plantoliën bevatten ingrediënten die de huid verzachten, voeden en beschermen, net als de functie van plantoliën in zaden noten en vruchten. De essentiële oliën werken goed op de conditie van de huid en hebben een positief effect op de psyche. De huid neemt makkelijk de plantolie op doordat het veel lijkt op sebum, ons natuurlijke huidvet. Met een plantolie kan de essentiële olie vervoerd worden naar diepere lagen in de huid. Voor de beste opneembaarheid van de huid is het goed om plantolie te mengen met hydrolaten (aromatisch water gemaakt door distillatie van planten of bloemen).

Kies daarom voor de dag- en nachtverzorging een huidolie in combinatie met een lotion op basis van hydrolaten. Een huidolie of balsem bestaat uit plantoliën en/of plantenwassen waaraan olieoplosbare werkstoffen zoals essentiële oliën toegevoegd kunnen worden. De essentiële oliën geven de huidolie een heerlijke en natuurlijke geur. Daarnaast een lotion bestaand uit hydrolaten met in water oplosbare werkstoffen. De werkstoffen opgelost in olie of in water zullen sprankelend en actief blijven. Per persoon kan de dosering van de olie en het watergedeelte zelf bepaald worden, afhankelijk van wat de huid op dat moment nodig heeft. Dit kan afhangen van huidtype, dag- of nachtverzorging, het seizoen en de conditie en constitutie van de huid.

De meeste conventionele huidverzorgingsproducten hebben hun basis in minerale oliën zoals paraffine, petrolatum en vaseline. Deze (afval)producten uit de aardolie-industrie bevatten geen vitaminen of vetzuren en kunnen niet door een gezonde, intacte huid worden geabsorbeerd. In feite creëert het een dun laagje op het huidoppervlak waarbij het de poriën kan verstoppen. In de aromatherapie wordt het mengen van essentiële oliën met minerale oliën in feite sterk afgeraden omdat de opname van essentiële olie door de huid door de minerale olie wordt geremd. Hoewel minerale olie niet ranzig wordt, voorziet het de huid niet van voedingsstoffen en is niet geschikt voor gebruik in aromatherapie en natuurlijke huidverzorging.

Wat in feite mensen al duizenden jaren uit ervaring weten, wordt tegenwoordig ook door onderzoek bevestigd: natuurlijke vette plantoliën uit vruchten, kiemen, noten en zaden zijn uiterst waardevolle huidverzorgingsmiddelen die het lichaam en de huid ondersteunen in belangrijke functies. Ze zijn ook goed te verdragen door de huid en ze sluizen de essentiële oliën door verschillende huidlagen tot in de kleinste bloedvaatjes. Dit in tegenstelling tot minerale oliën die op de huid een laagje achterlaten. Een beschermfunctie hebben minerale oliën wel degelijk. Het grote voordeel van paraffine, vaseline en petrolatum is hun zeer lange houdbaarheid en lage kosten. Hun nadeel is dat ze, in tegenstelling tot plantaardige vette oliën, de huid niet ondersteunen. Ze stimuleren niet het herstel van huidcellen en huidweefsel en ze ondersteunen op geen enkele wijze het immuunsysteem van de huid. Ze vangen ook geen vrije radicalen die mede veroudering van de huid veroorzaken. Elektronenmicroscopische opnamen tonen aan dat de structuren tussen de huidcellen zo veranderen dat vochtverlies kan optreden en de huid dus kan uitdrogen. Probeer eens huidverzorgingsproducten op basis van plantaardige vette oliën en merk dat symptomen van een droge huid (gespannen huid, irritatie) verdwijnen.

Plantaardige oliën zijn super goed als superfood voor de huid. De olie is voedend, verzachtend en beschermend, de huid ziet er na gebruik stralend uit. Plantaardige oliën zijn er voor alle huidtypes, de hoeveelheid in gebruik en de dikte van de olie maakt het verschil. Voeg aan 50 ml plantaardige olie 1 tot 15 druppels essentiële olie toe. De toevoeging van essentiële olie is speciaal voor de huidverbetering en de geurbeleving. Gebruik de plantolie voor dag- en nachtverzorging. De huid mag een zachte glans hebben maar niet glimmen. Combineer het gebruik van de plantaardige huidolie samen met een lotion voor een nog mooier effect en opname zonder te glimmen."


Recepten voor huidolie:

Normale huid

25 ml. jojoba 

25 ml. abrikozenpitolie

5 druppels mandarijn

5 druppels ho-hout


Vette huid

40 ml. jojoba

10 ml. kokos

5 druppels bergamot

5 druppels ylang-ylang


Acne

40 ml. jojoba

10 ml. kokos of tamanu

10 druppels citroen

10 druppels tea tree


Droge huid

45 ml. jojoba

5 ml. rozenbottelolie of teunisbloemolie

5 druppels neroliroos of jasmijn


Gevoelige huid

40 ml. jojoba

10 ml calendula maceraat

3 druppels sandelhout

3 druppels lavendel