Wist je dat wanneer je de krachten van verschillende essentiële oliën combineert, de werking soms nóg krachtiger wordt? Dit noemen we een synergie. Om een synergie te ontwikkelen is de kennis van een aromatherapeut nodig. Daarom hebben wij een hele serie effectieve mix oliën ontwikkeld, ondersteund door wetenschappelijke studies. Alle mixen ontwikkelen en testen we zelf én worden goedgekeurd door het Chi productontwikkelingsteam. De keuze is reuze en daarom delen we in deze blog onze top 3 mix oliën.

1: Davos Air: de olie voor gezonde luchtwegen

Een mix van eucalyptus, grove den, akkermunt en pepermunt.
Davos Air kuurolie is onze best verkochte mix olie. Eucalyptus, grove den, akkermunt en pepermunt zijn krachtige essentiële oliën die in deze mix elkaars werking versterken. Met als resultaat een natuurlijke luchtverfrisser die niet alleen heerlijk ruikt, maar ook de lucht zuivert én helpt om vrijer te ademen. In het najaar is dit een onmisbare olie in huis.

Waarom je deze mix olie gebruikt:

 • Luchtzuivering en reiniging in elke ruimte
 • Gezonde luchtwegen & vrijer ademen
 • Een heerlijke frisse geur en een wellness gevoel
 • Als verfrissende oppepper op het kantoor of tijdens een autoreis

Davos is een dorpje in de Alpen in Zwitserland waar naast toeristen traditioneel ook veel longpatiënten komen. Door de hoge ligging in een bosgebied kan er optimaal geprofiteerd worden van de gezonde lucht! Zo komen wij aan de naam voor onze 100% natuurlijke Davos producten. De zuivere lucht in kuuroorden zoals Davos in Zwitserland is mede te danken aan de essentiële oliën die door de aanwezige dennenbossen worden ‘uitgeademd.’ Hetzelfde effect kun je natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de essentiële oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren.

Davos Air kuurolie is al jarenlang onderdeel van de top 3 mix oliën van Chi. De krachtige werking in combinatie met de frisse saunageur die vrijwel iedereen kan waarderen, zal daar mee te maken hebben. Daarom hebben we een complete lijn rondom deze mixolie ontwikkeld met kant-en-klare producten. Naast de Davos kuurolie en airspray vind je in deze serie ook rollers voor borst en rug, voor meer lucht en een vrijere ademhaling. Ook een verkwikkende badolie, een verwarmende spierolie en een heerlijk sauna opgietconcentraat.

Onderzoek naar de oliën van Davos Air

Naar de werking van de oliën van de Davos synergie is wetenschappelijk onderzoek gedaan:

 • Pepermunt helpt om vrijer te ademen. Menthol uit pepermunt (het belangrijkste bestanddeel in pepermuntolie) is ook onderdeel van bekende middelen als Dampo en Vicks Vaporub. Naar het stofje menthol zijn verschillende onderzoeken gedaan. (Pereira 2013)    
 • Eucalyptus, den en pepermunt helpen om de luchtwegen schoon te houden en om vrijer te ademen. (Horváth 2015)     
 • A-pineen, een belangrijke inhoudsstof van grove den, die ook voorkomt in de oliën van eucalyptus, pepermunt en akkermunt is onderzocht in studies van Buchbauer (1993) en (Sugano 1992). A-pineen ondersteunt de doorbloeding en helpt te focussen. Ook zijn de luchtzuiverende kwaliteiten van grove den aangetoond (Motiejunaite 2004).

Tips met de Davos Air kuurolie

 • Gebruik Davos Air in combinatie met de Aroma Inhaler als natuurlijk alternatief voor een neusspray.
 • Geniet van de Davos Air in de sauna: los maximaal 10 druppels essentiële olie op in een theelepel hydrofiele olie en meng in een volle houten emmer. Of kies voor het kant-en-klare Davos Air Sauna Opgietconcentraat. In de infraroodsauna kun je één of meer geurblokjes met Davos gebruiken, door de warmte verdampt de essentiële olie.
 • De oliën in de Davos Air zijn goed voor de verzorging van de spieren, en ook geschikt om op de borst en rug aan te brengen voor gezonde luchtwegen! Gebruik de olie nooit puur op de huid. Vermeng de olie eerst met een vette plantolie, zoals amandel of jojoba. Recept: meng 100 ml basisolie met 5 ml Davos Air kuurolie (ongeveer 100 druppels). Of kies voor de kant-en-klare Davos Roller, Davos Roller Kids of de Davos Spierolie.
Lavinchi

2: Lavinchi Relax mixolie: de olie om heerlijk te slapen

Een mix van echte lavendel, zoete marjolein en mandarijn.

Lavinchi Relax is een synergie met echte lavendel, mandarijn en zoete marjolein. De werkzame moleculen in de essentiële olie van lavendel (coumarines en esters) zorgen voor een kalmerende en ontkrampende werking. Bij zoete marjolein is het de combi van monoterpenolen en esters die spanning en stress reguleert. De verbinding methylanthranilaat in mandarijn brengt ontspanning en vrolijkheid. Door deze mix ontstaat er een nieuwe geur die bijna iedereen kan waarderen, ook mensen die normaal niet van lavendelgeur houden.

Waarom je deze mix olie gebruikt:

 • Sterke ontspanning en kalmering bij stress, angst en onrust
 • Helpt om lekker te slapen
 • Als je de geur van lavendel minder lekker vindt, maar toch de olie graag wilt gebruiken

Laat Lavinchi je helpen te ontspannen en sneller in slaap te komen. Doe een 1 tot maximaal 3 druppels op je kussen, op een geurblokje of gebruik de Aroma Inhaler. Of kies voor een van de kant-en-klare producten uit de Lavinchi-lijn: Airspray, Roller, Badolie en Massageolie.

Onderzoek naar lavendelolie

Voor ontspanning wordt lavendel vaak in de verdamper of in een inhaler gebruikt. Eén van de redenen dat lavendel ook via de huid een ontspannende werking heeft, komt doordat de olie snel door de huid en de longen in het bloed wordt opgenomen (Jäger 1992). 19 minuten na de massage werd de hoogste waarde aan linalool en linalyl acetaat in het bloedplasma bereikt. Ook het ontspannende en kalmerende effect bij verdamping is onderzocht (Buchbauer 1992). Een verdamping van 3 (!) minuten verhoogde de alfagolf activiteit, verminderde angst en verbeterde de stemming bij de 40 testpersonen (Diego 1998).

De rustgevende werking van lavendel wordt dus steeds weer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Daarom heeft Chi een slaaptest opgezet met de Lavinchi Relax mix in combinatie met de Aroma Inhaler. Totaal was maar liefst 88% van de 240 respondenten tevreden en blijft deze combinatie gebruiken om lekker te slapen!

Tips met Lavinchi Relax

 • Doe 1 tot maximaal 3 druppels lavendelolie op je kussen of op een geursteentje op je nachtkastje om lekker te slapen.
 • Maak een ontspannende badolie: meng 6 druppels lavendel met 30 ml neutrale badolie in een avond bad. Geniet 10-15 minuten van de werking van de olie in badwater van 37° C.  Je kunt ook zelf neutrale badolie maken door 3 ml emulgator (10%) te mengen met 27 ml amandelolie. Of ga voor de kant-en-klare Lavinchi Relax badolie.
 • Maak een roller met Lavinchi: meng 10 druppels op 10 ml basisolie. Gebruik deze roller op de slapen en in de nek voor een ontspannende en verzachtende invloed op het hoofd.

3: Tea Tree Clean Air: de olie voor luchtzuivering

Een mix van tea tree, citroen, zilverspar, ravintsara, eucalyptus en kajeput

Tea tree staat bekend als een sterk reinigende olie, maar de kwaliteiten als luchtzuiveraar zijn minder bekend. De luchtkwaliteit van een ruimte kan worden verbeterd door het verdampen van tea tree olie. Maar misschien zou je tea tree olie niet zo snel in de verdamper doen, vanwege de typische geur. Daarom hebben wij een mix met tea tree ontwikkeld die heerlijk ruikt! In de Tea Tree Clean Air mix olie is tea tree gemengd met andere, effectieve essentiële oliën: citroen, zilverspar, ravintsara, eucalyptus en kajeput.

Waarom je deze mix olie gebruikt:

 • Sterke luchtzuivering in elke ruimte
 • Verzachtende invloed op de luchtwegen
 • Voor de werking van tea tree maar zonder de typische geur
 • Mix van wetenschappelijk onderbouwde, luchtzuiverende oliën

Tea tree olie uit Australië heeft van nature antibacteriële, antivirale en anti-schimmeleigenschappen. De tea tree boom maakt daar handig gebruik van om te overleven tegenover indringers als parasieten, bacteriën en schimmels, in het vochtige en warme klimaat van Australië. Hierdoor is de olie zeer breed inzetbaar op verschillende gebieden. Dus probeer naast de Clean Air mix ook eens een ander product uit de Tea Tree-lijn. Van pure tea tree olie tot balsem en van puistjesstick tot shampoo.

Onderzoek naar tea tree olie

Tea tree werkt sterk reinigend op de luchtkwaliteit, daar is al veel onderzoek naar gedaan (o.a. Rogawansamy 2015, Pyankov 2012, Li 2013). Een onderzoek uit 2019 in een Oostenrijks ziekenhuis heeft dit aangetoond met een combinatie van zilverspar en citroen (Lanzerstorfer 2019). Niet voor niets wordt – vooral in Australië – tea tree olie toegevoegd als zuiverend middel aan airconditioning systemen. Je leest meer over onderzoek in de Tea Tree gids geschreven door Drs. Rijpkema.

Tips met Tea Tree Clean Air

 • Gebruik bij het stomen maximaal 1 tot 5 druppels Tea Tree Clean Air Mix, voor een intens effect en om vrijer te ademen.
 • Verdamp deze mixolie in elke ruimte om de lucht extra goed te zuiveren en om vrijer te ademen. Ook zeer geschikt om op een ziekenkamer in te zetten.

Tea tree is een goede toevoeging aan schoonmaakproducten door de desinfecterende werking. Het geeft een ook schone, frisse geur in huis. Gebruik dus ook een paar druppels olie in het dweilwater, op de stofzuigerzak of aan de binnenkant van de toiletpapierrol