Ben je wel eens in de zomer in de Franse Provence geweest? Je hebt dan vast al die prachtige paarse velden gezien. Vaak wordt gedacht dat dit lavendel is, maar meestal is dat niet zo. Echte lavendel groeit over het algemeen boven de achthonderd meter op kleine veldjes op de helling. De grote paarse vlekken die opvallen in de Provence en die je als eerste ziet, zijn meestal velden lavandin, een aparte gekweekte plantensoort die op de echte lavendel lijkt, maar toch net weer anders is.


Naast de Franse lavendel en lavandin, heeft Chi een andere bijzondere lavendel in het assortiment. Deze biologische lavendelolie groeit en bloeit in de beroemde Rozenvallei in het hart van Bulgarije. Deze vallei is bijna volledig omsloten door bergen waardoor er een zeer geschikt mini klimaat bestaat voor de kweek van aromatische planten, waaronder deze hoogwaardige lavendel. De lavendelvelden grenzen aan de beroemde Bulgaarse (biologische) rozenvelden.

Bijna iedereen kent lavendel. Lavendelolie is ook de bekendste en een belangrijke olie in de aromatherapie. De geschiedenis van de moderne aromatherapie is in feite begonnen met de lavendel. In 1930 verbrandde René-Maurice Gattefossé, een Franse chemicus en parfumeur, een hand bij een explosie in zijn laboratorium. De snelle genezing van de huid door middel van kompressen met pure lavendelolie (en dat zonder littekens!) was wonderbaarlijk snel.  Deze gebeurtenis was in feite de start van modern wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën. De kostbare vloeistof wordt tegenwoordig verwerkt in cosmetica, huidverzorgingsproducten als shampoos, zepen, maar ook in schoonmaakmiddelen en parfums.


De echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) is een oeroude plant en heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. De naam lavandula is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse ‘lavare’ dat ‘wassen’ betekent. Mogelijk dat het populaire gebruik van lavendel ten tijde van de Romeinen daar een reden voor is. Men strooide in die tijd lavendelbloemen in het bad omdat de geur fris en tegelijkertijd zoet was. Blijkbaar een gewilde combinatie. ‘Lavare’ komt nog terug in het ouderwets Nederlandse woord lavet waar men tot veertig jaar geleden in werd gewassen.

Een andere mogelijkheid is dat de naam ‘lavendel’ afgeleid is van de oude naam ‘livendula’ – het latijnse woord voor  ‘levendig’ of ‘blauwachtig’. De naam ‘officinalis’ duidt op de geneeskrachtige eigenschappen van de lavendelplant. Al eeuwenlang beschouwt men de lavendelplant als zeer werkzaam voor allerlei kwalen. In veel culturen wordt lavendel zeer gewaardeerd als medicinaal kruid.

In 1554 verscheen in het Nederlands ‘het Cruydeboeck’ van Dodoens, een beroemde plantkundige en arts uit de zuidelijke Nederlanden waarin lavendelolie (Oleum lavandulae) uitgebreid werd beschreven en aangeraden werd bij vermoeidheid en slapeloosheid. Lavendel werd gebruikt tijdens de Krimoorlog (1853 – 1856). Franse chirurgen gebruikten lavendel als antiseptische stof en de olie werd in de lucht gesprayd tijdens operaties. Wat opvalt is dat lavendel door alle eeuwen heen als geneeskruid en als parfum in gebruik is geweest. De laatste jaren verschijnen er steeds meer studies naar deze bijzondere werking.


Hoe wordt de olie uit de plant gehaald?

Bij lavendel wordt gebruik gemaakt van waterdampdestillatie. Grote roestvrijstalen ketels worden gevuld met plantenmateriaal (in dit geval het bloeiende, niet-houtige deel van de lavendelplant). Hier wordt hete waterdamp doorheen geblazen. Door de hitte en het vocht knappen de oliecellen in de planten. De stoom neemt de vrijgekomen olie mee waarna de waterdamp weer afgekoeld wordt tot water. Omdat de lavendelolie niet mengt met water, blijft het op het water drijven. Nadat water en olie gesplitst zijn, is de lavendelolie ‘geoogst’. Voor 1 liter essentiële olie is maar liefst 160 kilo verse bloemen van het bloeiende kruid nodig! Trouwens, het water dat gebruikt wordt om de olie uit de plant te halen, is ook therapeutisch zeer nuttig. Dit lavendelwater of lavendelhydrolaat verkoelt bij jeuk en verzacht een verbrande en rode huid. 


Lavendelsoorten

Er zijn verschillende soorten essentiële olie met de naam lavendel. Alle soorten hebben verschillende eigenschappen en werkingen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat de Latijnse naam van de lavendelsoort op het flesje staat, zodat je precies weet om welke plant en dus welke werking het gaat. Ook zijn er nog benamingen zoals cultivar, wild, bio, CO2 en fine. Weet jij waar dit voor staat? We leggen het voor je uit op de Chi Blog: 

Lees hier de blog over de verschillende lavendelsoorten


Beter slapen met lavendel

Totaal is maar liefst 88% van de 240 respondenten tevreden en blijft de Lavinchi Relax mix olie mix in combinatie met aroma inhaler gebruiken.

De geur van de echte lavendel, oftewel de essentiële olie van de lavendelplant, wordt al eeuwenlang ingezet om beter te slapen. Traditie, ervaring en onderzoek maken van lavendelolie een steeds meer toegepast kruidenmiddel bij spanning, stress, angst, onrust en daardoor slaapklachten. In feite is lavendel één van de beste rustgevende oliën binnen de aromatherapie. En dat zonder de bijwerkingen van een regulier medicijn.

Naast de overweldigende, wereldwijde empirische ervaringen met lavendel als een rustgevende en slaap voorbereidende essentiële olie blijkt dat ook steeds weer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Op basis van dit wetenschappelijk onderzoek heeft Chi een slaaptest opgezet.

In dit onderzoek is de vraag gesteld: kan de Lavinchi Relaxolie helpen om beter te slapen? Een testpanel heeft de Lavinchi Relax Mix olie getest in combinatie met een Aroma inhaler. De Lavinchi Relax Mix olie is een compositie van de essentiële oliën lavendel, zoete marjolein en mandarijn (Lavandula angustifolia, Citrus reticulata en Origanum majorana). Klik hier om de combinatie Chi Aroma Inhaler + Lavinchi Relax Mix olie te bekijken. 

De 240 respondenten hebben gedurende vier weken iedere dag een half uur voor het slapen gaan zes maal diep geïnhaleerd door elk neusgat via een aroma inhaler (waarin 12 druppels Lavinchi relaxolie waren verwerkt). De testpersonen hebben voor en na de testperiode een enquête ingevuld.

Bij alle variabelen in dit onderzoek is na de testperiode gemiddeld gezien een positieve verandering plaatsgevonden. De grootste positieve stijging van 46% is waar te nemen bij de variabele ‘beter in slaap vallen als je weer wakker wordt gedurende de nacht’. 


Recepten

Na het zonnen
Breng de huidolie aan op de huid samen met het lavendelwater (hydrolaat)

-25 ml. Calendula maceraat

-25 ml. kokosolie

-25 druppels lavendel essentiële olie


Bij puistjes
Breng een paar druppels van onderstaande huidolie aan op de huid na het reinigen, samen met lavendelwater of rozenwater

-50 ml. jojoba

-25 druppels lavendel essentiële olie

-15 druppels citroen essentiële olie

-5 druppels geranium essentiële olie

-5 druppels tea tree essentiële olie


Koken met lavendelolie

Wist je dat lavendel ook heerlijk is in de keuken? Lavendel in bloemenhoning is zeer smaakvol en verzachtend bij een beginnende keelontsteking. Een druppel lavendelolie in het koekjesdeeg of cakebeslag is heerlijk. Of wat dacht je van een lavendelsmoothie?


Lavendelsmoothie
Doe alle ingrediënten door de blender en garneer met verse lavendelbloemetjes of aardbeien.

-250 gram verse aardbeien
-200 ml. kokosmelk
-1 theelepel hazelnootolie met 1 druppel Bulgaarse lavendelolie