Een schokkend feit: aan (te) veel cosmetica worden kleine plastic deeltjes opzettelijk toegevoegd. Via jouw wasbak kunnen ze zelfs in de oceaan terecht komen! Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. In 1 op de 3 onderzochte zeedieren zitten inmiddels al een paar mg plastic. We stellen onszelf bloot aan chemicaliën die gevaarlijk blijken te zijn voor onze gezondheid en voor de gezondheid van dieren en de natuur. Een grote zorg voor ons allemaal!  


Wat kun jij doen?

Scan jouw skincare op microplastics! Check of ook jouw cosmetica producten microplasticvrij zijn met de Beat the Microbead-app van de onafhankelijke Plastic Soup Foundation. Met deze app scan je de barcode van een product en zo weet je of het product één van de 500+ microplastics bevat.

Download de app hier.


0% Plastic inside 

Chi Natural Life is officieel Beauty Angel van de Plastic Soup Foundation. Wij zijn sinds onze oprichting in 1979 natuurlijk 100% microplasticvrij! Daarom dragen wij het Zero Plastic Inside-certificaat. Lees meer over Microplastics en andere ingrediënten om te vermijden in jouw cosmetica in de gratis gids "Een bewust product".


Microplastics gevonden op ongerepte plek in de Alpen

Dit soort krantenkoppen komen helaas te vaak voor. Lees verder over deze schokkende verrassing: 

Een team van onderzoekers van Universiteit Utrecht heeft nanoplastics gevonden op de ongerepte Sonnblick Observatory op grote hoogte in de Alpen. Het is de eerste keer dat nanoplastics in dit gebied zijn gevonden.  

De onderzoekers waren oorspronkelijk op zoek naar specifieke organische deeltjes, maar vonden toevallig nanoplastics en ontdekten daarbij een nieuwe analysemethode om nanoplastics op te sporen. 

 "Omdat de hoge Alpen een zeer afgelegen en ongerept gebied zijn, waren we behoorlijk geschrokken en verrast toen we daar zo'n hoge concentratie nanoplastics aantroffen", legt hoofdonderzoeker Dušan Materić uit. De resultaten suggereren dat er naast microplastics mogelijk evenveel nanoplastics aanwezig zijn op deze afgelegen plaatsen. 

De onderzoekers vonden een opvallende correlatie tussen hoge concentraties nanoplastics en wind uit de richting van grote Europese steden, met name Frankfurt en het industriële Ruhrgebied (Duitsland), maar ook Nederland, Parijs en zelfs Londen. 

Publicatie: Nanoplastics transport to the remote, high-altitude Alps 
Dušan Materić*, Elke Ludewig, Dominik Brunner, Thomas Röckmann* en Rupert Holzinger* 
Environmental Pollution, 1 november 2021, DOI 10.1016/j.envpol.2021.117697 


Verklein je plastic footprint

Wat kun je nog meer doen, naast het vermijden van microplastics? Kies voor zoveel mogelijk herbruikbare en natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld uitwasbare wattenschijfjes, een drinkfles van glas en koop kleding zonder plastic. Ga je boodschappen doen, neem dan een tas mee en vermijd producten in plastic. Vaak kun je bij de boer groenten en fruit zonder verpakking kopen. Elk materiaal heeft voor en nadelen, maar ieder stapje is er één! Wat is jouw beste tip? 

Wist je dat wij al meer dan 20 jaar 100% biologisch afbreekbaar materiaal gebruiken voor de verzending van onze producten? Je kunt deze ‘chips’ dus gewoon via het GFT afval recyclen! Bij Chi zijn we permanent bezig met duurzame producten maar ook met een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering.  

Lees meer in de blog Chi &duurzaamheid.