De oerkracht van klei

Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of leem behandelingen in hun natuurtherapeutische tradities. Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en bruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld in en onbewerkt. 
Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Klei bevat veel gezonde mineralen, reinigt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de levenskracht. Er is geen enkel andere stof aan toegevoegd. Door het unieke absorberende vermogen van klei zorgt het mede voor het reinigen van ons lichaam. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen in de vorm van masker, pakking of in bad. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn reinigend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Groene klei lijkt de krachtigste klei onder de kleisoorten te zijn en is sterk reinigend. Van alle soorten klei is groene klei de meest werkzame mits zij zongedroogd is. De klei krijgt haar groene kleur door haar bestanddelen zoals mineralen, oxyden en hydroxyden.

 

Wist je dat…

* Boeren van oudsher de kwalen van hun huisdieren en vee met klei behandelden? Als een paard een been verrekte, nam men klei, vermengde het met water en azijn en smeerde het op de pijnlijke plek.
* Het vaak aan wilde dieren te danken was dat de plaatsen met gezonde aarde ontdekt zijn? Men merkte op dat gewonde dieren zich op speciale plaatsen in de modder wentelden en daarna snel herstelden.
* Klei in de oertijd gebruikt werd als huidreiniger en voor behandeling van huidproblemen?
* De oude Egyptenaren klei uit de Nijl op zwerende wonden smeerden en het gebruikten bij het mummificeren?
* De indianen al eeuwenlang gebruik maken van de krachten van moeder aarde?
* De Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog beschermd werden tegen dysenterie door klei die was toegevoegd aan de mosterd bij hun voedsel? 
* De Russen hun soldaten ook een dosis groene klei meegaven naar het front?
* In onze tijd de natuurvolken in Afrika, Amerika en Australië klei eten bij diarree, misselijkheid en maagpijn?
* Wist je dat in het Elisabethziekenhuis groene klei al jaren wordt ingezet bij vrouwen met een borstontsteking? 


Witte Klei

Witte klei is de mildste en zachtste klei onder de kleisoorten. Het heeft dezelfde reinigende eigenschappen als de groene klei , maar dan minder sterk waardoor het veel zachter is voor de huid. Door de zachtheid van witte klei is deze speciaal geschikt voor de gevoelige huid en de baby- en kinderhuid. Echte witte klei is 100% door de natuur samengesteld in en onbewerkt.

Daarnaast is het geschikt voor alle toepassingen waarbij men tot nu toe de klassieke talkpoeder inzet. In tegenstelling tot talkpoeder sluit kleipoeder de huid niet af. Je kunt de witte klei naar behoefte op de gewenste plek strooien en eventueel licht in masseren. Bij zweetvoetengeur is klei ideaal te gebruiken in combinatie met een paar druppels essentiële olie van salie, tea tree en lavendel

Gemengd met vette plantolie kan witte klei ook toegepast worden in de vorm van zalven en maskers. En niets is zachter dan baden met witte klei en vette plantolie.

Lees hier meer over witte klei!


 Werking en eigenschappen van klei

* Reinigend en zuiverend
* Anti-aging: vertraagt de gevolgen van het ouder worden
* Bevordert de doorbloeding
* Bij puistjes en meeëters
* Voor het behoud van goede en gezonde bloeddruk
* Bevordert opname van mineralen en vitamines
* Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
* Beschermt huid tegen weersinvloeden
* Wordt verdragen door de gevoelige huid die geen zeep kan verdragen
* Houdt de huid jong en strak
* Goed voor het bindweefsel in de huid
* Stimuleert het immuunsysteem


Inhoudsstoffen
Klei is 100% door de natuur samengesteld en onbewerkt. Groene klei bevat veel mineralen zoals aluminium, ijzer, silicium, calcium, magnesium, natrium en kalium. Er zijn restsporen van waterstof, titanium, chloor, fosfor, koolstof, mangaan en zwavel in aangetroffen. Het is rijk aan enzymen, die het opnemen van mineralen en vitaminen bevorderen. Het hoge gehalte aan kiezelzuur is goed voor o.a. het bindweefsel, haren, nagels en de bloeddruk.


Toepassingen

Per toepassing is klei voor verschillende problemen inzetbaar. Door essentiële olie toe te voegen kunt u een extra werking toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld groene klei met tea tree bij een vette huid en puistjes. De toepassingen zijn eindeloos.

 

Een praktische toepassing waarbij u de reinigende kracht van groene klei kan ervaren:

bij een diepe splinter gewoon een laagje groene klei op de plek; goed afdekken en de volgende morgen veegt men de splinter zo weg met de groene klei!

Uitwendig kan klei gebruikt worden voor:

* Kleibaden
* Masker
* Pakking
* Koud kleikompres
* Warm kleikompres
* Kleipleister
* Strooipoeder van klei


Voor maskers, pakkingen en kompressen kan groene en witte klei tot een pasta gevormd worden door toevoeging van: zuiver (bron) water, hydrolaat, vette plantolie, maceraten, essentiële oliën of een combinatie van deze.

Klei is bij vele natuurgeneeskundigen bekend als oeroud therapeutisch middel maar wordt in de praktijk (helaas) weinig gebruikt. Zeker in deze tijd waar veel geneesmiddelen en supplementen zeer geavanceerd en verfijnd zijn geworden, is een ‘simpel’ natuurmiddel als klei op de achtergrond geraakt.  Klei is echter een effectief middel voor het zuiveren van de huid. Van de vele eigenschappen van klei maken schoonheidsspecialisten maar ook natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik.  

In de vorm van maskers en pakkingen wordt de huid gereinigd, terwijl het tegelijkertijd een gunstige invloed op de bloedcirculatie heeft. Schoonheidsspecialisten gebruiken klei verder om dode huidcellen van de huid te halen. Het is een prachtig natuurlijk middel om alledaagse (huid)problemen te behandelen, vooral in de vorm van een masker. Bij een gevoelige huid of een droge huid is het aan te raden een kleimasker maar één keer in de week toe te passen. Naast onreinheden zoals puistjes en meeëters wordt namelijk ook vocht uit de huid onttrokken. Je kunt zelf een masker maken (zie recepten) of tubes met kant-en-klare groene klei aanschaffen. 

Lees hier meer over de vele toepassingen van klei.

Bereiding van kleipasta
Giet de gewenste hoeveelheid klei langzaam in een kom (geen metaal) waarin zich een gelijke hoeveelheid water bevindt. Laat dit alles enige tijd bezinken zonder te roeren  opdat de klei het water goed kan opnemen. Giet het overtollige water af en de pasta is klaar voor gebruik. Het is raadzaam gezuiverd of bronwater te gebruiken, omdat leidingwater meestal chloor bevat, wat de werking van de klei nadelig kan beïnvloeden.

Bewaaradvies:
Het restant klei kan worden bewaard, mits het niet wordt afgesloten en onder een laagje water en met licht en lucht in aanraking blijft.

 

Recept: Groene Kleimasker voor de vette huid

* 2 delen groene kleipoeder of 2 schepjes kant en klare klei uit een tube
* Hamamelis hydrolaat
* 1 druppel bergamot en 1 druppel ylang-ylang of 1 druppel lavendel en 1 druppel jeneverbes

Er kan ook kant en klare kleipasta uit een tube gebruikt worden.
Los de essentiële olie op in een paar druppels vette plantolie (jojoba) voor het door het kleimasker gemengd gaat worden. Inwerktijd: 10-20 minuten. Verwijder het masker met donker gekleurde washandjes of kompresdoeken.

Vind hier meer recepten en toepassingen.


Recept: Fluweelzacht masker van Witte Klei
Witte Klei is een heel fijn en zacht poeder. Als je het vermengt met vette plantenolie heeft het een verzachtend effect op de huid en voelt het aan als een fluweelzacht crèmemasker. Dit masker is een goede manier om de huid te reinigen, herstellen, verjongen, verzachten, verkoelen en hydrateren. De oliebasis van het masker is nodig om de huid te verzorgen maar ook voor het transport en de werking van de essentiële oliën.

* 2 schepjes Witte Klei (schepje zit samen met het Witte Klei poeder in de verpakking)
* 2 schepjes vette plantenolie  en 1 druppel essentiële olie of twee schepjes Chi Superskin Oil


Hoe maak je het?
Vette plantenolie en de essentiële olie door elkaar roeren, daarna de Witte Klei toevoegen en even laten staan. Dan doorroeren en de maskerpasta is klaar. Het Witte Klei masker wordt niet hard. In plaats van de vette plantenolie of als aanvulling kun je ook de Chi Superskins gebruiken. Wil je los essentiële olie toevoegen, dan raden we aan een olie te gebruiken met een zachte werking op de huid, zoals lavendel of geranium. De inwerktijd is 10 tot 45 minuten.

Hetzelfde recept kun je ook toevoegen aan een lichaamsbad of voetenbad. Voor een voetenbad halveer je het recept. 

 

Chi Vertargil producten 

* Vertargil groene klei poeder
* Vertargil in kant-en-klare tube met biologische lavendel en tea tree olie
* Vertargil Witte klei
* Vertargil Veterinair Tube met biologische lavendel en tea tree olie
* Vertargil Veterinair grof poeder


Waarschuwingen

Het komt hoogstzelden voor dan men allergisch is voor klei.
Klei na gebruik weggooien en ervoor zorgen dat kinderen en dieren er niet mee in aanraking kunnen komen. Klei is slechts voor éénmalig gebruik. Klei is een prachtig natuurproduct maar vervangt nooit een arts. In twijfelgevallen altijd een geneeskundige raadplegen voordat men overgaat tot het gebruik van klei.

Uitwendige kleipakkingen niet gebruiken:

* op de hartstreek als er sprake is van hartproblemen, maar ook niet bij een pacemaker
* direct na een maaltijd op de maagstreek
* op plaatsen bij gevaar voor bloedingen
* bij ernstige orgaan (hart, lever, nier, blaas)klachten
* op de buik tijdens de menstruatie
* bij het gebruik van een spiraaltje op de onderbuik
* op plaatsen waar metalen platen/pennen in de botten geschroefd zijn
* op de blaas en eierstokken altijd lauwe of warme klei gebruiken in overleg met een deskundige
* op grote wonden waar direct geneeskundige hulp bij nodig is
* Kleikompressen moeten verwijderd worden bij lichamelijke gewaarwordingen als koude rillingen, zweten, warmtestuwing. Het komst hoogstzelden voor dan men allergisch is voor klei.