Duurzaamheid is in de huidige tijd haast een toverwoord. Het roept automatisch positieve associaties op met steeds de connotatie: respect voor de natuur en het milieu. Volgens de Dikke van Dale is duurzaam:  “lang durend” maar ook  “aan weinig slijtage onderhevig” en “het milieu weinig belastend”. Natuurlijk kun je in de PR daar slim gebruik van maken want een beter imago is natuurlijk echt een amigo voor je bedrijf. Omdat het bij een bedrijf dat natuurproducten ontwikkelt zo vanzelfsprekend zou moeten zijn dat wij zo duurzaam mogelijk werken, vergeten we vaak te communiceren over ons beleid. Echter levert dit wel vragen op. We kregen de afgelopen jaren wel eens commentaar op 'die opvulchips’, ‘is dat wel nodig’? Op het moment dat we vervolgens melden dat we deze opvulchips al ruim 25 jaar gebruiken, dat ze 100% natuurlijk zijn, van mais zijn gemaakt en zo bij de GFT kunnen,  dan zijn diezelfde klanten ineens heel enthousiast… 
Daarom willen wij toch graag delen wat we in de praktijk aan duurzaamheid en respect voor natuur en milieu doen. 


Biologisch afbreekbaar opvulmateriaal

Verpakking

We hergebruiken alle doosjes! Een doosje kan misschien al wel een jaar in gebruik zijn in ons magazijn voor we het pakketje naar jou opsturen. Daarnaast is ons opvulmateriaal in de verzenddozen al meer dan 25 jaar 100% biologisch afbreekbaar, gemaakt van mais. Je kunt het opvulmateriaal netjes scheiden en bij het GFT afval deponeren.

Als je breekbare artikelen bestelt zoals een product in een 500ml glazen fles kan de doos die je ontvangt wat groot zijn uitgevallen. Dit is helaas nodig omdat in het verleden is gebleken dat veel transporteurs hardhandig met de pakketten omgaan. Om het pakket toch heel bij je te laten arriveren zijn wij dus genoodzaakt het extreem goed in te pakken. Wij zijn ervan bewust dat dit minder duurzaam is dan we op dit moment zouden willen, echter zijn kwaliteit en het risico van kapotte verpakkingen hierbij ook erg belangrijk om in de gaten te houden.


Chi kantoor in Breda

Chi Office

Op het Chi kantoor houden wij zoveel mogelijk rekening met duurzaamheid. Zo scheiden we binnen het hele bedrijf al ruim 20 jaar glas, papier, plastic en restafval van elkaar.

Sinds 2019 is het project ‘Let’s go LED’ binnen het pand van Chi Natural Life afgerond en is alle centrale verlichting van kantoren en magazijnen vervangen door LED verlichting, hetgeen leidt tot -70% verbruik van stroom. Om nog meer stroom te verminderen zorgen we dat alle computers altijd uit staan als we het pand verlaten, daarnaast staan de computerschermen uit tijdens de pauzes en vergaderingen.

Sinds 2018 is 55% van de door Chi mensen gereden km elektrisch afgelegd, daarnaast maakt 20% van de werknemers gebruik van het openbaar vervoer en zijn er drie fanatieke fietsers in dienst!

Chi ontwikkelt sinds 1979, dus sinds de start van Chi Natural Life al 100% dierproefvrije producten. Dit betekent dat wij als werknemers regelmatig proefpersoon zijn en worden betrokken bij de productontwikkeling.


Biologische kwaliteit

Heb jij al gemerkt dat we steeds meer biologische (Bio) oliën in ons assortiment hebben? Over de hele wereld selecteren wij de beste oliën van de meest recente oogsten, direct van de boer of producent. Oliën die gegarandeerd uit de biologische landbouw afkomstig zijn, krijgen het biologische keurmerk van Skal, herkenbaar aan het groene vlaggetje. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Skal geeft een biologisch keurmerk af voor producten die ook echt biologisch tot stand zijn gekomen, ‘biologisch’ is dan ook een wettelijk beschermde term. Het biologisch keurmerk mag alleen gebruikt worden door gecertificeerde bedrijven op biologisch gecertificeerde producten, dit wordt dan ook streng gecontroleerd. Chi is al meer dan 30 jaar lid van Skal.


Waarom zijn niet alle producten van Chi biologisch?

Waar mogelijk kiezen we voor gecertificeerde biologische grondstoffen. Chi heeft al 70+ biologische essentiële oliën, 20+ biologische plantoliën en 10+ biologische hydrolaten in het assortiment. Hoe de plant geteeld is (Cultivar, Wild of Eko) kun je altijd op de verpakking en flesje terugvinden. Naast biologische teelt worden sommige etherische oliën verzameld uit het wild (zoals ceder atlas, sandelhout en tijm). Het verzamelen van plantenmateriaal in het wild is altijd met toestemming van de regionale overheden en uiteraard worden alle oliën door middel van laboratorium onderzoek gecontroleerd. ‘Cultivar’ staat voor gecultiveerde planten, afkomstig van één van onze boeren. Het zijn geen biologisch gecertificeerde oliën, maar dit wil niet zeggen dat de kwaliteit minder is of dat ze per definitie niet biologisch zijn. Sommige van onze boeren werken kleinschalig en zijn daardoor te klein om zich te laten certificeren of de kosten zijn simpelweg te hoog. De voorkeur voor CultivarWild of Bio kan persoonlijk zijn, of de geur kan de doorslag geven!


Aromasseurs Doing Good

“Wist je dat meer dan één miljoen mensen in Nederland zich erg eenzaam voelt?” Daarom zijn wij 14 maart 2018 begonnen met het project: “Aromasseurs, Doing Good”! Samen met onze professionals willen we een bijdrage leveren aan mensen die heel blij zouden zijn met aandacht en contact. Met de Aromasseurs hopen wij samen bij te dragen aan het oplossen van een groot maatschappelijk probleem. Dit doen we door met verschillende teams van Aromasseurs door heel Nederland handmassages te gaan geven.

De huid is ons grootste orgaan en dus ons meest omvangrijke zintuig. Lichamelijk contact behoort tot onze primaire levensbehoeften. Aanraking is fundamenteel voor de kwaliteit van het leven. Eenzame mensen ervaren dit nooit of nauwelijks meer met als gevolg dat veel mensen zich nog eenzamer voelen. Massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen. Daarnaast is een handmassage een laagdrempelige manier van aanraken én van contact maken.


Chi sponsort de massageolie aan professionals die vrijwillig handmassages willen geven aan deze eenzame ouderen. Via het project Aromasseurs Doing Good heeft Chi een landelijk netwerk van Aromasseurs en zorginstellingen uitgerold. Er zijn al meer dan 300 Aromasseurs actief en meer dan 16.000 handmassages gegeven! Meer weten?  www.aromasseurs.nl


Samenwerkingen

Een deel van de winst wordt al sinds 2000 besteed aan goede, natuurlijke, doelen of het verder ontwikkelen of bevorderen van een natuurlijke gezondheid. Hieronder valt ook ons eigen project Aromasseurs Doing Good, maar hierbij kun je ook aan de volgende dingen denken: giften aan het WNF, gratis proefopstellingen in de Zorg voor sfeer en geurbeïnvloeding, studies naar massage van prematuur geboren kinderen en Aromatherapie verwenzorg.

Chi is namelijk sponsor van de verwenzorg in het Erasmus MC Kanker Instituut sinds 2019. Door middel van schoonheidsbehandelingen en massages kunnen negatieve ervaringen van de ziekte enigszins op de achtergrond gezet worden. Daarom sponsoren wij de verwenzorg in de vorm van schoonheidsspecialisten die aan bed mensen een behandeling geven. Ook zijn er Aromasseurs actief op deze afdeling, zij geven vrijwillig ook nog eens handmassages aan deze mensen. Hier kun je meer lezen over onze samenwerking.

Een andere bijzondere samenwerking is met Stichting Amarant Tilburg. Onze geurblokjes worden al sinds 2000 gemaakt door deze partner van Chi die zorgverlening biedt aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De geurblokjes worden met de hand gemaakt waardoor vorm- en kleurverschillen kunnen voorkomen. Elk exemplaar is dus uniek en met liefde gemaakt door de bewoners van Stichting Amarant Tilburg.