Klik hier voor de bijsluiter in PDF


Wat zijn hydrolaten? 

Een definitie van hydrolaten zou kunnen luiden: “Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatieproces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten die hen vaak de geur geven van de essentiële olie, maar niet zo sterk zijn. Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan wateroplosbare bestanddelen en – praktisch - vrij van lipofiele substanties. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn, en vaak “antiseptisch en
ontstekingsremmend werken” (Schnaubelt: 1999).


Het productieproces

Essentiële olie en hydrolaten worden over het algemeen met stoom aan de plant onttrokken. Door verhitting van water ontstaat opstijgende waterdamp die de essentiële olie en andere stoffen uit de planten losmaken en met de stoom meevoeren. Alleen in deze gasvormige (vluchtige) toestand kunnen water en de vluchtige olie zich verbinden en energie uitwisselen. Nadat de stoom tot water afgekoeld is, blijft een klein percentage aromatische moleculen (maximaal 0,2 %) verbonden met het destillatiewater. Dit is herkenbaar aan de geur. Het overgrote deel van de essentiële olie verbindt zich niet met het water en blijft erop drijven. Dit wordt afgeroomd. Zo zijn er twee producten ontstaan: de vetoplosbare (lipofiele) delen die we essentiële olie noemen en het destillatiewater met de wateroplosbare (hydrofiele) delen oftewel het hydrolaat of hydrosol.

Hydrolaten zijn dus de andere schepping van het destillatieproces. Ze zijn een op zichzelf staand natuurlijk product. Door de veelheid aan inhoudsstoffen zijn ze therapeutisch sterk werkzaam en kunnen ze niet synthetisch in het laboratorium worden geproduceerd. In feite kan van elke stoomgedestilleerde plant een hydrolaat betrokken worden. Chi International BV in Breda is één van de weinige firma’s die meerdere hydrolaten onder de merknaam Chi in voorraad heeft. Alle Chi hydrolaten zijn van biologische kwaliteit (EKO). 


Kwaliteit

Voor een goede kwaliteit moeten hydrolaten voldoen aan een aantal regels.
Kwalitatief goede hydrolaten moeten langzaam worden gedestilleerd met een betrekkelijk lage temperatuur (± 102 ºC). In de praktijk betekent dit dat een destillateur moet kiezen tussen de productie van een essentiële olie of een hydrolaat.
Kiezen voor een hydrolaat betekent dat er altijd wordt gedestilleerd van verse planten. Dit levert automatisch ook een zeer goede essentiële olie op, maar echter niet een hoge opbrengst. Wanneer een destillateur kiest voor een essentiële olie betekent dat in de praktijk dat een aantal plantensoorten 1 à 2 dagen gedroogd wordt. Er kunnen dan meer planten in de destilleerketel wat een hogere opbrengst aan goede essentiële olie geeft, maar een mindere kwaliteit hydrolaat.

Dus:  Destillatie van een essentiële olie kan van lichtgedroogde planten, destillatie van een hydrolaat moet altijd geschieden van vers geplukte planten, waarvan het vocht nog intact is. Sommige planten leveren echter zo weinig essentiële olie op dat ze vaak alleen worden gedestilleerd voor het hydrolaat, bijvoorbeeld korenbloem, hamamelis, melisse en citroenverbena. De essentiële olie kan vaak alleen worden geproduceerd door het (geurende) destilleerwater vaker te gebruiken (cohobatie). De meningen zijn verdeeld over de mogelijke gevolgen van cohobatie voor de kwaliteit van het hydrolaat. Het zou mogelijk de hoogwaardige werk- en geurstoffen in het hydrolaat vernietigen. U moet rekening houden met het feit dat er gedestilleerd water in de handel is waarin druppels essentiële olie zijn opgelost (middels een emulgator). Vaak ontbreken de wateroplosbare delen waardoor dit product een andere werking bezit.
Soms drijven er kleine vlokjes in het hydrolaat. Dit is geen vervuiling van het water, maar het zijn minuscule plantendeeltjes. U kunt deze er eventueel uitfilteren.


Werking

Je zou kunnen zeggen dat de wateroplosbare microdruppels essentiële olie het hydrolaat de geur en smaak geven, terwijl de wateroplosbare plantbestanddelen verantwoordelijk zijn voor de therapeutische werking. Wateroplosbare bestanddelen zijn o.a. carboxylzuren, tanninen, flavonoïden en sesquiterpeenalcoholen. Zo is bijvoorbeeld bij rozenwater het gevormde fenylethylalcohol het bestanddeel die voor een groot deel de geur bepaalt. Dit hydrolaat geurt voor veel mensen aangenamer dan de essentiële olie. 


Hydrolaten zijn een complementair deel van de aromatherapie, maar worden vaak vergeten. Ze worden meestal gezien als afvalproducten van de destillatie en als een zwak aftreksel van essentiële oliën. Niets is minder waar! Hydrolaten zijn de ware aromatherapie. Je zou ze als de homeopathie binnen de aromatherapie kunnen beschouwen. Als je ze een plaats in de natuurgeneeskunde wilt geven, dan staan ze tussen de Bachbloesems en de essentiële olie in. Natuurlijk aromatisch water ofwel een hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.

Alle hydrolaten zijn huidverzorgend en soms worden de therapeutische eigenschappen van de essentiële olie overtroffen. Omdat ze een zachte werking hebben, zijn hydrolaten geschikt bij de behandeling van kinderen, zwangeren en ouderen. U kunt de hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, mild en toniserend.


Bewaartips

Verse hydrolaten zijn zuiver en bacterievrij. Bewaar uw hydrolaten in de koelkast of zo koel mogelijk. Het is aan te raden uw hydrolaten binnen anderhalf jaar op te gebruiken. Oude hydrolaten kunnen in het bad gebruikt worden of tegen mierenoverlast in de tuin.


Hydrolaten: veelzijdigheid in het gebuik

Jammer dat nog zo weinig mensen het bestaan van deze bijzondere en zo gemakkelijk te gebruiken bloemen- en kruidenhydrolaten kennen. Er zijn vele toepassingsmogelijkheden die het gebruik voor u gemakkelijk maken.


Sprayen of sprenkelen

Gebruik een schone plantenspray of een andere flacon waarmee u kan verstuiven. U kunt gezicht, haar, lichaam en kleding een zachte geur geven. Een hydrolaat verkoelt opvliegers, verzacht zonnebrand, zuivert en bevochtigt een droge lucht (bij airconditioning, centrale verwarming) en verfrist de badkamer en de hal vlak voordat uw gasten arriveren. Ook uw huisdieren zullen de verkoeling prettig vinden. Gebruik hydrolaten in een verzorgend zitbad.


Hygiëne

Hydrolaten kunnen een dienst bewijzen bij de persoonlijke hygiëne. Een hydrolaat desinfecteert uw handen. U kunt uw eigen vochtige tissues maken door er met een hydrolaat op te sprayen of te sprenkelen: voor u, uw baby en uw huisdieren ter verfrissing of reiniging van het gezicht, de handen of de billen. Een hydrolaat verzacht luieruitslag. Hydrolaten zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Gebruik hydrolaten in een verzorgend zitbad.


Op reis

Hydrolaten zijn behulpzaam op reis. In de auto, het vliegtuig en in uw hotelkamer verfrissen ze de lucht. Door het sprayen van hydrolaten wordt de lucht gezuiverd. Doe een scheutje op een tissue of zakdoek: het verfrist uw gezicht.


Wasgoed

Sprenkel het hydrolaat in het laatste spoelwater van uw handwas voor een plezierig aroma. Of spray een hydrolaat in de droger voordat u uw wasgoed erin stopt en daarna direct op uw kleding gedurende het strijken.


Huidverzorging

Sprenkel een hydrolaat op de vingernagels ter stimulering van een gezonde nagelgroei.
Spray het puur op uw gezicht voor of na uw make-up.
Sprenkel het op uw haar ter verfrissing en ter parfumering.
Voeg het toe aan crème, deodorant of lotion (1 deel hydrolaat op 3 delen water of andere vloeistof). In feite kan een hydrolaat uw gedestilleerd of mineraalwater vervangen. U kunt hydrolaat toevoegen aan alcohol voor een bijzondere lotion (1 deel alcohol op 4 of 5 delen hydrolaat).
Voeg een kop hydrolaat toe aan uw bad ter parfumering of als hulp bij de behandeling van ruwe en schrale huid. 
Gebruik het als aftershave om de huid te toniseren en te verzachten na het
scheren.


Kompressen

Kompressen met hydrolaat worden aangewend bij verbrandingen. U kunt een hydrolaat invriezen tot ijsklontjes en in steriele wondkompressen wikkelen ter verkoeling.


Chi Hydrolaten

 

Al onze hydrolaten zijn 100% puur, natuurzuiver en biologisch. 


Roos 
- Rosa damascena (EKO) - bloemenhydrolaat

Verfrissend, verzachtend en ontspannend. Rozenhydrolaat wordt vooral bij de verzorging van de gezichtshuid (als gezichtswater, in crème of in een kleimasker) aangewend. Alle huidtypen hebben baat bij roos. Het hydrolaat wordt gewaardeerd om haar samentrekkende, tonifiërende, celvernieuwende en verzachtende werking. Het kan goed als aftershave dienen. Als kompres is roos uiterst werkzaam bij de huid rondom de ogen. Bij kinderen met een verhoogde temperatuur is een kompres met rozenhydrolaat op het voorhoofd zeer geschikt. Bovendien is rozenhydrolaat een goede basis voor het creëren van eigen parfums. Een plantenspray, gevuld met rozenhydrolaat, verfrist mens en kamer. Ze kan worden gebruikt bij puistjes. Toegevoegd aan het water van een babybadje werkt roos verzachtend en verzorgend. De smaak van zuiver rozenwater is aromatisch en licht zurig. Rozenhydrolaat verlicht nervositeit en mentale
spanningen. Heerlijk in zoete desserts en gebak (onmisbaar in marsepein!) of u kunt uw kopje koffie exotisch maken door toevoeging van een lepeltje rozenwater.


Lavendel
 - Lavandula angustifolia (EKO) – bloemen/kruidenhydrolaat

Vriendelijk, verkoelend en ontspannend. Lavendelhydrolaat wordt vooral gebruikt bij de huidverzorging. Lavendel is geschikt bij alle huidtypen, maar is vooral werkzaam bij een vette en onreine huid. Ook een gevoelige huid kan lavendelhydrolaat goed verdragen. Lavendel verkoelt en verzacht bij een rode, verbrande huid en insectenbeten. Door de lavendel in te vriezen en daarna in een kompresdoek te wikkelen, worden de eigenschappen versterkt. Een prettig bloemenwater in de babyverzorging. Lavendelhydrolaat is heerlijk in een avondbad voor een goede nachtrust. De smaak is kruidig, licht bitterzuur en doet in de verte denken aan lavendel. De geur is echter zoet en honingachtig. Lavendelhydrolaat kan vlak voor de nacht worden ingenomen.

 

Hamamelis - Hamamelis virginia (EKO) - kruidenhydrolaat

Samentrekkend, (huid)weefselversterkend en verzachtend. In de huidverzorging kan hamamelis (of toverhazelaar) als samentrekkend middel ingezet worden: als aftershave en als toiletwater. Hamamelis bevordert de epitheelvorming door het stimuleren van de huiddoorbloeding. Als spray of kompres gebruikt men hamamelis ter verzachting en verzorging van spataderen. Verder ter verzorging van zonnebrand en insectenbeten. Het is dan beter 2 tot 6 maal per dag een kleine hoeveelheid te gebruiken dan eenmalig een grotere dosis. De smaak van hamamelishydrolaat is kruidig-bitter en mild.


Helicryse
 - Helichrysum italicum var. Serotoninum (EKO) - kruidenhydrolaat

Helicryse hydrolaat is milder dan de bekende helicryse olie en zeer veelzijdig. Het hydrolaat van deze kruidige plant is regenererend, versterkend, helpt bij de afvoer en het herstel van blauwe plekken en littekens. Helicryse is een ‘must’ na beschadiging van of snijden in de huid, vooral in combinatie met de olie. Het is een eerste keus voor het stimuleren van het herstellende vermogen van de huid. Gebruik het water puur op de huid, in bad, in een koelkompres bij huidproblemen of als oogkompres bij donkere kringen onder de ogen. Gebruik het helicryse hydrolaat wondjes en na het zetten van een tattoo of piercing: het desinfecteert en herstelt de huid.


Kamille, roomse
- Chamaemelum nobile (EKO) - bloemenhydrolaat

Kalmerend en verzachtend. In de huidverzorging werkt kamillehydrolaat verzachtend bij een droge, ontstoken of gevoelige huid. Vooral als gezichtswater verzacht kamillehydrolaat huidproblemen. Kamille is ideaal in een kleimasker om de scherpe kantjes van de klei te verzachten. Kamillehydrolaat is in te zetten als mondspoelmiddel. Als inhalatie en/of neusspray kan kamille een vrijere ademhaling ondersteunen. De smaak van kamillewater is zacht en licht zurig. Een scheutje in (kruiden)thee of mineraalwater werkt rustgevend bij krampen.


Korenbloem
- Centaurea cyanus (EKO) - bloemenhydrolaat

Kalmerend. Wordt vooral gebruikt als oogwater, als kompres bij geprikkelde ogen en bij de schoonheidsverzorging van de ogen. Korenbloem werkt als een huidtoner en is geschikt voor een droge en oudere huid. Korenbloem bezit een verkoelend effect op de huid. De smaak van korenbloemhydrolaat is zacht en aromatisch. Een scheutje in (kruiden)thee werkt  rustgevend bij opvliegers.


Oranjebloesem (neroli) - Citrus aurantium (EKO) - bloemenhydrolaat

Verfrissend, verzachtend, parfumerend. Oranjebloesemhydrolaat geurt frisser dan de essentële olie van neroli. Het doet in de verte denken aan eau de cologne. Verwerkt in cosmetica is dit hydrolaat bijzonder geliefd. Als gezichtswater of op de onderarmen gesprenkeld werkt oranjebloesem verfrissend, zuiverend en verzorgend. Een scheutje in het bad werkt als een parfum. Het is één van de geurigste hydrolaten. Op elke babykamer zou het vriendelijke oranjebloesemhydrolaat moeten staan ter verzorging van de babyhuid. Het is een goede basis voor natuurparfums. De smaak van oranjebloesemwater is aromatisch en enigszins bitter-zoet; kan worden toegevoegd aan kinderkruidenthee of kruidenthee om de slaap te bevorderen. Een theelepel in een kopje koffie geeft een bijzonder aroma en vermindert de zogenaamde ‘koffie-onrust’. Oranjebloesemhydrolaat is heerlijk als limonadesiroop en in zoete desserts.


Pepermunt
- Mentha piperita (EKO) - kruidenhydrolaat

Verkoelend, verfrissend, en opmonterend. In een wakkermakend ochtendbad. Ter verfrissing en verkoeling in de zomer, in het bad of gesprenkeld op de onderarmen. Op een lange reis kan een sprayflacon gevuld worden met pepermunthydrolaat,
waarmee men het gezicht kan verfrissen. In een spray of kompres ter verlichting van een rode huid. Als gezichtswater bij een vette huid of puistjes. Pepermunthydrolaat is bijzonder geschikt om in te vriezen om het daarna te gebruiken als verkoelend kompres. Als voetspray werkt pepermunt verkoelend en parfumerend. Pepermunthydrolaat kan ingenomen worden bij krampen. Het heeft een prettige, niet scherpe muntsmaak. Pepermunthydrolaat is een heerlijk verfrissende mondspray. Een scheutje hydrolaat van pepermunt verrijkt uw kopje (kruiden)thee of limonade.


Verbena Citroen – Lippia citriodora (EKO) – kruidenhydrolaat

Verfrissend, zuiverend en verzachtend. Het citroenverbenahydrolaat zuivert de huid en is een zeer geschikt tonicum voor de normale tot gevoelige huid. De geur van citroenverbenawater is sterk citrusachtig met een bloemige ondertoon en een spoortje hout. Toegevoegd aan kruidenthee houdt citroenverbena je alert. Het is een heerlijke gezichtsverfrisser die je op een lange autorit goed wakker kan houden. Dit in tegenstelling tot de thee van het gedroogde kruid dat je helpt ontspannen en goed laat slapen. Het water is een ondersteuning bij de behandeling van puistjes. Het helpt mee de huid te reinigen. 

Hydrolaten

 

© Chi International BV Breda. Deze informatie mag niet zonder toestemming van Chi International BV worden gekopieerd.