Ceder Atlas hydrolaat biologisch
- Gratis verzending vanaf €30,-
- +200 verkooppunten door heel Nederland
- Echt pure en eerlijke producten
- Nu besteld, in huis
Cederhydrolaat (of cederwater) heeft een karakteristieke geur en is niet te vergelijken met de essentiële olie van cederhout. Vaak wordt de geur van het hydrolaat als onprettig ervaren, maar dit neemt absoluut niets weg van de fantastische werking. Cederhydrolaat heeft en andere geur omdat dit water (of hydrolaat) vele andere bestanddelen bevat dan cederolie. Het is in feite het tweede product van destillatie. Cederwater maar ook andere hydrolaten bevatten nauwelijks olie-oplosbare moleculen die wel in een essentiële olie aanwezig zijn. Het water is stabiel en lang houdbaar. Hieronder een aantal tips voor gebruik van cederhydrolaat:
Huidverzorging
In de huidverzorging werkt cederwater huidherstellend, rustgevend en helpt bij jeuk. Ceder hydrolaat kan puur, of verdund met een ander hydrolaat (bijvoorbeeld lavendel- of oranjebloesemhydrolaat), als dagelijks gezichtswater worden gebruikt. Vooral bij een huid die neigt naar ontstekingen is ceder herstellend en verfrissend. Ceder is ook een nuttig en zacht gezichtwater bij acne: ceder ondersteunt hier het genezingsproces.
Bij huidklachten: maak een kompres of spray bij klachten als eczeem en acne. Het ceder water kan daarbij puur worden gebruik of in een verdunning met mineraalwater (7 delen ceder en 7 delen water). Voor mannen kan het cederwater de basis zijn voor een aftershave of voor een natuurlijk parfum.
Haarverzorging
Cederwater is bijzonder nuttig in de haarzorg: bij dunner worden haar, breekbaar haar, bepaalde vormen van haaruitval, jeukende hoofdhuid, roos en schilfers. Masseer cederwater in de hoofdhuid als die nog vochtig is of spray het in voordat het haar droog is. Het haar geurt aangenaam, de haargroei wordt licht bevorderd en de haarstructuur wordt versterkt.
Maak een shampoo met cederwater: neutrale shampoo met cederwater (50:50) of maak een conditioner met een toevoeging van cederwater.
Voeten
Bij vermoeide, warme voeten na een lange dag staan verkoelt het cederwater. Gemengd met pepermuntwater verfrist en verkoelt het nog meer. Een warm voetbad met cederwater voor het slapen gaan kan helpen om lekker te slapen.
Dieren
Vul een sprayfles met cederwater en spray het op de vacht van katten tegen vlooien en bij huidschilfers. Hydrolaten kunnen veilig bij katten worden gebuikt. Ook bij honden na het wassen cederwater opgesprayd worden tegen vlooien. De vacht ruikt dan ook nog eens heerlijk. Een dagelijkse anti-vlooien spray voor de zomer en de herfst!
Houdbaarheid
Hydrolaten zijn minder lang houdbaar dan essentiële oliën. Verse hydrolaten zijn zuiver en bacterievrij. Je kunt een hydrolaat het beste in de koelkast bewaren, of zo koel (en donker) mogelijk. Cederhydrolaat is 9 maanden houdbaar na opening.
Duurzaamheid
Het cederbos in Marokko, waar onze cederolie en -hydrolaat vandaan komen, is beschermd door de Marokkaanse overheid. Alleen dode bomen mogen worden weggehaald en verkocht (via een veiling) aan houtvesters, onder strenge controle van de lokale boswachters. Dit hout wordt alleen gebruikt om kostbare meubels van te maken, en alléén meubels mogen geëxporteerd worden. Dit betekent dat het hout zelf niet geëxporteerd mag worden. De destilleerderij van de ceder olie, gebruikt enkel het zaagsel wat als restproduct afkomstig is uit de zagerij. Doordat we werken met een restproduct, zijn de olie en hydrolaat afkomstig van het kostbare hout en toch betaalbaar.
Wat zijn hydrolaten?
Een definitie van hydrolaten zou kunnen luiden: “Aromatische hydrolaten zijn het product van het stoomdestillatieproces en bevatten wateroplosbare, vluchtige plantcomponenten die hen vaak de geur geven van de essentiële olie, maar niet zo sterk zijn. Hun samenstelling is anders dan die van een essentiële olie: rijker aan wateroplosbare bestanddelen en – praktisch - vrij van lipofiele substanties. Dit betekent dat ze zeer goed te verdragen zijn, en vaak “antiseptisch en
ontstekingsremmend werken” (Schnaubelt: 1999).
Het productieproces
Essentiële olie en hydrolaten worden over het algemeen met stoom aan de plant onttrokken. Door verhitting van water ontstaat opstijgende waterdamp die de essentiële olie en andere stoffen uit de planten losmaken en met de stoom meevoeren. Alleen in deze gasvormige (vluchtige) toestand kunnen water en de vluchtige olie zich verbinden en energie uitwisselen. Nadat de stoom tot water afgekoeld is, blijft een klein percentage aromatische moleculen (maximaal 0,2 %) verbonden met het destillatiewater. Dit is herkenbaar aan de geur. Het overgrote deel van de essentiële olie verbindt zich niet met het water en blijft erop drijven. Dit wordt afgeroomd. Zo zijn er twee producten ontstaan: de vetoplosbare (lipofiele) delen die we essentiële olie noemen en het destillatiewater met de wateroplosbare (hydrofiele) delen oftewel het hydrolaat of hydrosol.
Hydrolaten zijn dus de andere schepping van het destillatieproces. Ze zijn een op zichzelf staand natuurlijk product. Door de veelheid aan inhoudsstoffen zijn ze therapeutisch sterk werkzaam en kunnen ze niet synthetisch in het laboratorium worden geproduceerd. In feite kan van elke stoomgedestilleerde plant een hydrolaat betrokken worden. Chi International BV in Breda is één van de weinige firma’s die meerdere hydrolaten onder de merknaam Chi in voorraad heeft. Alle Chi hydrolaten zijn van biologische kwaliteit (EKO).
Kwaliteit
Voor een goede kwaliteit moeten hydrolaten voldoen aan een aantal regels.
Kwalitatief goede hydrolaten moeten langzaam worden gedestilleerd met een betrekkelijk lage temperatuur (± 102 ºC). In de praktijk betekent dit dat een destillateur moet kiezen tussen de productie van een essentiële olie of een hydrolaat.
Kiezen voor een hydrolaat betekent dat er altijd wordt gedestilleerd van verse planten. Dit levert automatisch ook een zeer goede essentiële olie op, maar echter niet een hoge opbrengst. Wanneer een destillateur kiest voor een essentiële olie betekent dat in de praktijk dat een aantal plantensoorten 1 à 2 dagen gedroogd wordt. Er kunnen dan meer planten in de destilleerketel wat een hogere opbrengst aan goede essentiële olie geeft, maar een mindere kwaliteit hydrolaat.
Dus: Destillatie van een essentiële olie kan van lichtgedroogde planten, destillatie van een hydrolaat moet altijd geschieden van vers geplukte planten, waarvan het vocht nog intact is. Sommige planten leveren echter zo weinig essentiële olie op dat ze vaak alleen worden gedestilleerd voor het hydrolaat, bijvoorbeeld korenbloem, hamamelis, melisse en citroenverbena. De essentiële olie kan vaak alleen worden geproduceerd door het (geurende) destilleerwater vaker te gebruiken (cohobatie). De meningen zijn verdeeld over de mogelijke gevolgen van cohobatie voor de kwaliteit van het hydrolaat. Het zou mogelijk de hoogwaardige werk- en geurstoffen in het hydrolaat vernietigen. U moet rekening houden met het feit dat er gedestilleerd water in de handel is waarin druppels essentiële olie zijn opgelost (middels een emulgator). Vaak ontbreken de wateroplosbare delen waardoor dit product een andere werking bezit.
Soms drijven er kleine vlokjes in het hydrolaat. Dit is geen vervuiling van het water, maar het zijn minuscule plantendeeltjes. U kunt deze er eventueel uitfilteren.
Werking
Je zou kunnen zeggen dat de wateroplosbare microdruppels essentiële olie het hydrolaat de geur en smaak geven, terwijl de wateroplosbare plantbestanddelen verantwoordelijk zijn voor de therapeutische werking. Wateroplosbare bestanddelen zijn o.a. carboxylzuren, tanninen, flavonoïden en sesquiterpeenalcoholen. Zo is bijvoorbeeld bij rozenwater het gevormde fenylethylalcohol het bestanddeel die voor een groot deel de geur bepaalt. Dit hydrolaat geurt voor veel mensen aangenamer dan de essentiële olie.
Hydrolaten zijn een complementair deel van de aromatherapie, maar worden vaak vergeten. Ze worden meestal gezien als afvalproducten van de destillatie en als een zwak aftreksel van essentiële oliën. Niets is minder waar! Hydrolaten zijn de ware aromatherapie. Je zou ze als de homeopathie binnen de aromatherapie kunnen beschouwen. Als je ze een plaats in de natuurgeneeskunde wilt geven, dan staan ze tussen de Bachbloesems en de essentiële olie in. Natuurlijk aromatisch water ofwel een hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.
Alle hydrolaten zijn huidverzorgend en soms worden de therapeutische eigenschappen van de essentiële olie overtroffen. Omdat ze een zachte werking hebben, zijn hydrolaten geschikt bij de behandeling van kinderen, zwangeren en ouderen. U kunt de hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, mild en toniserend.
Klik hier voor meer informatie over hydrolaten.
Inhoud | 150 ml |
---|---|
Keurmerk | Biologisch |
Inhoud | 150 ml |
---|---|
Keurmerk | Biologisch |
botanische naam | Cedrus Atlantica |
Afkomst | Algerije, Marokko |
Plantdeel | Hout |
Plantfamilie | Dennenfamilie (Pinaceae) |
Geur | Fris, Hout |
Productlabel | Bio |
Merk | Chi Natural Life |
Art.nr. | 4816 |
EAN Code | 8714243052598 |
Ingredients: | Cedrus atlantica |
Verzorging bij: | Vochtarme huid |
- Gekocht als ingrediënt voor DIY deoDoor Ine opHydrolaat gekocht als basis voor een DIY deoroller. Ruikt anders dan de etherische olie van atlas ceder. Ik ben tevreden met het eindresultaat. Levering van Chi gaat vlot en correct.
- Ik maak mijn eigen shampooDoor Desirée opDit hydrolaat meng ik met de neutrale shampoo .Ik ben hier zeer tevreden over.