In deze blog vind je en aantal DIY’s en recepten om thuis aan de slag te gaan met essentiële oliën. Je kunt aan de slag met zelfgemaakte huidverzorging, badolie, mixen voor in de verdamper, schoonmaakmiddel, en zelf essentiële oliën gebruiken in de keuken!  

 


Voor je aan de slag gaat met het maken van een product voor de huidverzorging, is het belangrijk om te weten hoe je essentiële oliën veilig kunt doseren. Hiervoor gelden een aantal richtijnen voor de doseringen. 

Let op: deze doseringen zijn algemene richtlijnen, onafhankelijk van de gekozen olie. Voorzichtigheid is geboden. Kaneelschors mag bijvoorbeeld absoluut niet hoger gedoseerd worden dan maximaal 0,5%. Bij rozenolie is vaak 1 druppel al voldoende. Je kunt er alles over lezen in het aromatherapie boek: Aromecum. 

Kies je liever voor kant-en-klaar? Kies dan voor de Aromassage huidoliën voor het lichaam en een Superskin oil voor het gelaat. 

 

 

 

   

In bad met jouw eigen gemaakte badolie of badschuim? Gebruik voor een bad 10 ml neutrale badolie of badschuim met 10-15 druppels essentiële olie. Uiteraard kun je de recepten met aangepaste dosering ook voor de huid gebruiken en vice versa. 

Tip: Het badschuim en de badolie zijn ook te gebruiken in de douche, let echter bij de badolie goed op dat het niet te glad wordt in de douche.  

 

 


Een huidbalsem maakt de huid fluweelzacht, glanzend en soepel.  Door het gebruik van huidverzorgende bijenwas geef je een product stevigheid en een dikkere, romige structuur. Een balsem met bijenwas is zeer geschikt voor een droge huid: het heeft een zeer goede huid beschermende werking en kan huidvochtverdamping verminderen. De huidbalsem kan net als de huidoliën zowel als dag- en nachtverzorging gebruikt worden, maar is voller. 

Breng een klein beetje balsem aan op de handen of voeten en masseer de handen of voeten voor een paar minuten met de balsem. Neem hierna een warm/lauw handbad of voetbad. Droog de handen of voeten nog niet af maar masseer eerst het water en de balsem goed in de huid, daarna mogen de handen of voeten afgedroogd worden. De handen of voeten zullen super zacht aanvoelen zonder vet te zijn! 

 Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, maar een verwenmomentje voor jezelf is natuurlijk ook heel goed! Maak eens een persoonlijke bodyscrub in een mooi potje, met een basis van himalayazout. Of verwen jezelf met een heerlijk parfum. 

 

 

Het is belangrijk om de luchtkwaliteit in huis goed te houden. Daarvoor kun je een ultrasone verdamper met essentiële oliën goed gebruiken. Naast luchtbevochtiging en luchtzuivering kun je met essentiële oliën ook de sfeer in huis beïnvloeden. In de verdamper zijn hiervoor eindeloze combinaties mogelijk.

Tip: Wist je dat je hydrolaten ook kunt verdampen? Schoonmaken met essentiële oliën heeft het voordeel dat het lekker, natuurlijk en fris ruikt. Gelijktijdig heeft het meteen een effect op de stemming en het immuunsysteem. Een handige tip is om een paar druppels essentiële olie tijdens het stofzuigen, afnemen of dweilen te gebruiken. In de stofzuiger kan de essentiële olie rechtstreeks op de stofzuigerzak of filter gedruppeld worden. Voor het afnemen en dweilen worden de essentiële olie aan sopjes of in een fles met natuurlijke allesreiniger of zeep toegevoegd. De meest geschikte oliën om aan zeep toe te voegen zijn: lemongrasslitsea, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en bergamot voor een frisse geur. Wist je dat je met zeepvlokken ook jouw eigen zeep kunt maken? 

 

 


Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen de biologische essentiële oliën worden ingenomen als smaakstof. Wist je dat etherische oliën zelfs toegestane smaakstoffen zijn in de voedingsindustrie? Onze biologische essentiële oliën zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken. Je kunt ze druppelsgewijs aan gerechten toevoegen. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos! 

 

Meer weten over essentiële oliën en hoe deze oliën te gebruiken zijn? Lees het Aromecum