De aromatherapeut aan het woord

Drs. Harmen Rijpkema, aromatherapeut en psychotherapeut, beantwoordt uiteenlopende vragen van onze klanten over aromatherapie. In deze blog behandelen we de volgende vraag: “Hoe kan ik spierklachten op een 100% natuurlijke manier aanpakken?”

Etherische oliën helpen om je gezondheid te onderhouden en te bevorderen. De levenskracht, die vanuit de bloem, plant, boom of kruid in deze oliën verzameld is, draagt bij aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in het lichaam. Etherische oliën hebben vele positieve eigenschappen die kunnen worden toegepast bij spierklachten. Spierpijn ontstaat vooral na intense inspanning, maar ook bij mensen die een lange tijd geen lichamelijke beweging gehad hebben. Ontspannende baden en massages met etherische oliën brengen snel verlichting bij vastzittende en gespannen spieren!

Spirulina Pannenkoekjes

Etherische oliën voor de spieren

Een korte opsomming van oliën met een goede werking bij spierpijnen in het algemeen:

  • kajeput  – door inwrijvingen met kajeputolie wordt de doorbloeding verbeterd en daardoor worden de belaste spieren met zuurstof gevoed en werkt het verzachtend
  • jeneverbes  – jeneverbesolie stimuleert de doorbloeding en de lymfestroom, zorgt voor een verbeterde stofwisseling in de weefsels, bevordert de ontslakking en werkt daardoor verzachtend
  • gember – verwarmende olie en tegelijkertijd zeer huidvriendelijk
  • grove den – als spieren door koude gespannen zijn dan is den of zilverspar aan te bevelen
  • lavendel en zoete marjolein – werken ontspannend en ontkrampend
  • pepermunt – sterk koelend maar daarna geeft pepermunt ook een verwarmingseffect
  • rozemarijn (Spaanse) – door de ontspannende werking op spierweefsel heeft rozemarijn een ontkrampende werking
  • scharlei – bij stress worden onbewust spieren aangespannen. Scharlei olie werkt door de vele inhoudsstoffen zowel lichamelijk sterk ontkrampend als ook psychisch ontspannend.
  • wintergreen – in de aromatherapie bekend als de ‘pijn’olie. Het bevat 99 % methylsalicylaat dat op de huid tot salicylzuur wordt omgezet. (Niet gebruiken bij een overgevoeligheid op salicylaten.)

 

Recepten voor de spieren

In de recepten hieronder zie je een aantal recepten die toepasbaar zijn bij diverse soorten spierpijn. De massageolie kan gebruikt worden voor een massage, maar kan ook als wrijfolie gebruikt worden. Geschikt als basis plantolie is de combinatie van jojoba en amandelolie, bijvoorbeeld de Aromassage Basic.
Voorafgaand kan een bodyscrub met zout een goede voorbehandeling zijn. De bodyscrub helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en stimuleert de doorbloeding. Ook kan vervolgens de huidolie met etherische olie beter opgenomen worden.

Ook werken baden zeer goed. Oliën worden via baden snel in het lichaam opgenomen. Gebruik een emulgator als ‘tussenstof’ omdat essentiële oliën en water niet met elkaar mengen. Voor een bad kun je de volgende verhouding aanhouden: 10 ml neutrale badolie met maximaal 10 druppels etherische olie. Of kies voor een kant-en-klare badolie!


Spierpijn na sporten

Bodyscrub

Meng 10 ml plantolie met 2 theelepels fijn Himalayazout en:

2 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn) 

2 druppels sinaasappel

1 druppel spijk lavendel

 

Massage olie

Meng 30 ml plantolie met:

15 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn) 

10 druppels sinaasappel of citroen 

10 druppels spijk lavendel

 

Overbelaste spieren

Bodyscrub

Meng 10 ml plantolie met 2 theelepels fijn Himalayazout en:

2 druppels geranium

2 druppels lavendel

 

Massage olie

Meng 30 ml plantolie olie met:

10 druppels lavendel

10 druppels geranium

 

Om de spieren te activeren

Bodyscrub

Meng 10 ml plantolie met 2 theelepels fijn Himalayazout en:

2 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn) 

2 druppels grapefruit

 

Massage olie

Meng 30 ml plantolie met:

10 druppels rozemarijn ct kamfer (Spaanse rozemarijn) 

10 druppels grapefruit

 

Aromassage voor de spieren

De Aromassage lijn is een unieke serie producten voor huidverzorging en massagelijn in één. Er zijn vier aromassage oliën die therapeutisch kunnen worden toegepast: Neck & Shoulder, Back & Arm, Warming Up en Cooling Down. Ervaar de eerlijke, pure kracht van deze 100 procent plantaardige massageoliën.

 

Neck & Shoulders

Massageolie om de spieren en gewrichten ontspannen en los te maken rond nek en schouders. Doordat er ontkrampende oliën aan toegevoegd zijn, worden vastzittende en pijnlijke nek - en schouderspieren in combinatie met een ontspannende massage losgemaakt.

 

Back & Arm

Een heerlijke verwarmende massageolie bij mensen met rugklachten en armproblemen. Een geweldige ondersteuning bij mensen met rugklachten, RSI, carpaal tunnelsyndroom, gewrichtsklachten en alle vormen van overbelasting.

 

Warming Up

Deze Aromassage verwarmt de spieren en verbetert de spierspanning voor nog meer power tijdens het sporten. De olie geeft een stimulerend en vitaliserend effect op de doorbloeding en daardoor op de spieren.

 

Cool Recovery

Een massageolie die de huid verfrist en de afvoer van afvalstoffen na het sporten stimuleert. Deze massageolie is ook in te zetten bij kneuzingen en bloeduitstortingen.

 

Klik hier voor een interessant artikel met meer informatie over aromatherapeutische massage.