Tea Tree olie is ongelofelijk veelzijdig, niet voor niets wordt het wonderolie genoemd! Er zijn wel 1001 toepassingen met tea tree… Daarom zou Tea Tree in jouw medicijnkastje moet staan. Wist je dit al over Tea Tree? 

Waar komt Tea Tree oorspronkelijk vandaan?
De tea tree boom (Melaleuca alternifolia) groeit van nature in het oostelijk deel van Australië, zo ongeveer tussen Brisbane en Sydney.

 

Hoeveel kilo bladeren en twijgen zijn nodig voor 1 liter Tea Tree olie?
50 – 75 kilo bladeren en twijgen zijn nodig voor 1 liter. De bladeren worden twee (of drie) keer per jaar geoogst en gedestilleerd voor de kostbare essentiële olie: de tea tree olie.

 

Uit hoeveel bestanddelen bestaat Tea Tree van nature?
Als je tea tree olie ontleedt, dan is de olie van nature een complex mengsel van voornamelijk terpenen.  Tot nu toe zijn er 113 verschillende bestanddelen in de tea tree olie getraceerd. Een aantal van deze stoffen zijn onbekend en hebben nog geen naam gekregen. Veel stofjes in tea tree zijn maar in minieme hoeveelheden aanwezig (minder dan 1 %).  De kracht van tea tree is het sterkst als het percentage van de stof terpineen-4-ol zo hoog mogelijk is. Een eis is o.a. dat tea tree olie meer dan 30 % terpineol-4 en minder dan 15 % cineol bevat.

 

Wat zijn de 3 beste eigenschappen van Tea Tree?
Tea tree olie heeft drie fantastische eigenschappen: de olie heeft van nature zowel een anti-virale, anti-bacteriële als anti-schimmel werking. Daarom is tea tree olie goed te gebruiken als natuurlijk middel bij veel dagelijkse (huid)problemen: (huid)infecties, huidschimmels en huidbeschadigingen. De olie mag ook puur op een wondje gedruppeld worden. Daardoor wordt de wond gereinigd en daarnaast zorgt de tea tree voor een sneller herstel van de huid. Tip! een druppel tea tree verfrist de mond en verbetert de conditie van het tandvlees!

 

Kan iedereen pure Tea Tree olie gebruiken?
In principe kan iedereen tea tree gebruiken. Maar bij baby’s en zeer jonge kinderen is het beter voor de huid om tea tree niet puur te gebruiken. Daarom zijn er ook producten beschikbaar waar tea tree in verwerkt is in een lage dosering, bijvoorbeeld de balsem.  Bij kinderen vanaf twee jaar kan tea tree olie in een 0,5 % verdunning worden ingezet, dat wil zeggen: op 100 ml basisolie (een plantenolie zoals jojoba of amandel) maximaal 10 druppels tea tree gebruiken.

Katachtigen zijn te gevoelig voor de werking van Tea Tree, dus niet gebruiken bij katten!
In het algemeen geldt dat je moet voorkomen dat een kat direct in aanraking komt met een etherische olie. Dus nooit een olie op de kat zelf aanbrengen  (i.v.m. opname via de huid) of bijvoorbeeld een druppel in het mandje druppelen, omdat de kat het dan op zou kunnen likken. De kat krijgt bij directe opname veel te veel etherische olie binnen. Katten hebben een andere stofwisseling dan wij: ze stapelen etherische oliën op en kunnen dit niet goed afbreken in het lichaam. Maar bij verdamping is deze hoeveelheid etherische olie minimaal, en is daarom absoluut geen probleem.

 

Hoe lang na opening kun je Tea Tree op de huid blijven gebruiken?
Het is belangrijk om te weten dat tea tree een natuurproduct is dat niet oneindig houdbaar is. Als je een flesje tea tree aanschaft en voor de eerste keer opendraait, noteer dan de datum. Dan weet je precies hoe oud de tea tree is. Bewaar de olie op een droge, donkere plaats. Gebruik altijd een verse Tea Tree die niet ouder is dan 1 jaar, van een goede kwaliteit. Bij Chi bieden wij een zeer verse, biologische Tea Tree olie aan van de hoogste kwaliteit. Als je sterk verouderde olie wilt gebruiken, moet je rekening houden met mogelijke huidirritatie.

 

Waarom zou je Tea Tree verdampen?
Via verdamping is Tea Tree een goede hulp voor de versterking van de weerstand. Gebruik Tea Tree puur in de verdamper om de lucht te zuiveren. Verder is tea tree sterk vitaliserend bij vermoeidheid. Tip: combineer Tea Tree eventueel met een citrusolie voor een frisse geur!

 

De plantennaam van Tea Tree is Melaleuca Alternifolia. Wat betekent Alternifolia?
De naam Alternifolia verwijst naar de alternerende, oftewel afwisselende geplaatste smalle en naaldvormige bladeren (folia). Andere bekenden uit de Melaleuca familie zijn naast Tea Tree ook Kajeput (Melaleuca cajeputi) en Niaouli (Melaleuca viridiflora). Deze familie omvat meer dan 150 verschillende soorten altijd groene bomen en struiken. Bijzonder is dat ze oorspronkelijk alleen op het Australische continent voorkomen. Deze Melaleuca’s zijn mirte-achtigen (Myrtaceae) en in deze familie vind je o.a. Manuka, Citroenmirte, Eucalyptus en Kruidnagel.

 

Waarom heet Tea Tree ‘Tea Tree’?
Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van Australië, de boom die hij zag Tea Tree noemde, kenden de inwoners van Australië, met name de Aboriginals, de positieve invloed van de bladeren van de Melaleuca alternifolia al. De Engelsen zagen de Australische bevolking de bladeren in kokend water doen om eerste hulp pakkingen te maken voor op de huid. Door de Engelse thee cultuur gingen zij ervan uit dat de mensen thee aan het zetten waren. Daarom noemden ze het de 'theeboom'.

 

Wanneer gebruik je de Tea Tree balsem of de olie?
Naast de pure Tea Tree olie, hebben we een succesvolle balsem in ons assortiment. Wanneer gebruik je de olie en wanneer gebruik je de balsem? Pure Tea Tree olie gebruik je plaatselijk en druppelsgewijs. Denk aan een druppeltje op een insectenbeet, op een wondje of op een wattenstaafje om een puistje of lippenblaasje aan te stippen. Wanneer je Tea Tree vaker in wilt zetten en/of op grotere oppervlaktes, dan kies je voor de balsem. Denk aan een schrale huid, bij kloofjes, bij de verzorging van tatoeages, bij voetschimmel en de algehele voetverzorging. De Tea Tree olie kan uitdrogend werken (daarom werkt deze ook zo goed bij het uitdrogen van puistjes of lippenblaasjes) en daarom is het belangrijk de huid rondom de aangestipte plaats altijd goed te blijven voeden met een plantolie óf de balsem te gebruiken.