Vette Plantenoliën

Plantaardige vette oliën zijn voeding en verzorging voor een gezonde huid.


Wat mensen al duizenden jaren uit ervaring weten, wordt ook door onderzoek bevestigd: koudgeperste zuivere vette oliën uit vruchten, kiemen, noten en zaden zijn uiterst waardevolle huidverzorgingsmiddelen, omdat ze lichaam en huid ondersteunen in een aantal belangrijke functies; ze voorkomen klachten en werken verzachtend bij vele aandoeningen. Onze huid is niet alleen maar een omhulsel, maar ons grootste orgaan met talrijke functies. Onder andere is de huid een belangrijk onderdeel van onze weerstand en bevat daarvoor speciale cellen, zoals de Langerhanscellen, die ons waarschuwen als onwenselijke stoffen uit het milieu op onze huid terecht komen. Alleen al daarom klinkt het logisch als we zeggen dat de afweerfunctie van de huid alleen maar goed kan functioneren als de huid gezond is en goed wordt verzorgd. En daarvoor gebruiken we koudgeperste plantaardige vette oliën. Deze zijn ongelofelijk rijk aan minerale stoffen, vitaminen en spoorelementen die van groot belang zijn voor een gezonde huid.


Smeren we dagelijks deze plantaardige oliën op onze huid dan kunnen alle zogenaamde bio-actieve stoffen direct in de huid doordringen en hun werk doen, namelijk de huid beschermen en de weerstand ondersteunen. Verder vullen ze tekorten aan in de huid, ze herstellen een beschadigde huid (epitheliseren), ze repareren en houden de huid jong. Al met al zorgt het gebruik van plantaardige oliën tot duidelijke huidverbetering. Sommige oliën beschermen de huid tegen UV-stralen door hun natuurlijke beschermingsfactor (factor 3-4). Vette plantenoliën worden zeer goed door de huid verdragen.Natuurlijke vette oliën lijken op onze eigen huidvetten; ze dringen diep in de huid en worden door de huid en in het lichaam opgenomen. Ze ondersteunen de weerstand van de opperhuid (epidermis) en binden het vocht in de huid. Droogheidsymptomen (spanning, roodheid, schilfers) verdwijnen. De huid voelt glad en soepel aan. Iedereen profiteert van vette oliën als gezondheidsolie, maar het zijn vooral baby’s, kinderen en ouderen die vette plantenoliën goed kunnen gebruiken. Bij baby’s en kinderen is de afweer van de huid nog niet volledig ontwikkeld en bij ouderen is met name dit afweersysteem in kwaliteit achteruit gegaan.

Kwaliteit is belangrijk
Om de goede eigenschappen te benutten, zijn hoogwaardige oliën nodig, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. Chi plantaardige vette oliën zijn koudgeperst en zoveel mogelijk ongeraffineerd. Dat betekent dat veel werkstoffen in de oliën nog aanwezig zijn. De hoofdbestanddelen zijn de (onverzadigde) vetzuren, maar daarnaast bevatten plantaardig vette oliën vetbegeleidingsstoffen als flavonoïden, vitamine E, carotenoïden (zoals provitamine A), fytosterolen, lecithine, sporenelementen en geurstoffen. Massage met deze vette oliën, vermengd met één of meer Chi essentiële oliën, is een zaligheid. Alle biologische vette plantoliën (behalve jojoba) zijn ook geschikt als voedingsolie. Ze zijn zeer voedzaam en gezond en daarbij ook lekker. Probeer eens een sladressing of mayonaise met hazelnootolie.


Abrikozenpit (Prunus armeniaca) EKO
Abrikozenpitolie lijkt zeer op de olie van de zoete amandel. Het is een lichte en goed te verdragen olie. Het ondersteunt de vochthuishouding van de huid en kalmeert bij rode huid door de zon. Ook een gevoelige en oudere huid kan baat hebben bij abrikozenpitolie. Het is een uitstekende massageolie. Abrikozenpit- en perzikpitolie lijken sterk op zoete amandelolie.
 

Amandel, zoete (Prunus amygdalis var. dulcis) EKO en conventioneel
Al in de klassieke tijd was amandelolie zeer geliefd als basis voor de huidverzorging. Belangrijk is dat op het etiket vermeld wordt dat het gaat om de zoete amandel. Olie uit de bittere amandel (Prunus amygdalis var. amara) bestaat uit amygdaline dat verantwoordelijk is voor de bittere smaak en giftigheid. Zoete amandelolie is een van de meest waardevolle oliën in de huidverzorging. Door het hoge gehalte (tot 80 %) aan oliezuur (een enkelvoudig onverzadigd vetzuur) geeft zoete amandel een heerlijk huidgevoel. En het maakt de olie goed houdbaar. De olie verzacht ruwe en schrale huid, verzorgt en beschermt en helpt een droge huid die neigt naar schilfers. Zoete amandelolie is zeer goed te verdragen, ook bij een gevoelige huid. Daarom is de olie geschikt voor baby’s en jonge kinderen. Het is één van de meest geliefde oliën voor babymassage.


Argan (Argania spinosa) EKO
Arganolie wordt gewonnen uit de vruchten van een boom die alleen maar in het zuiden van Marokko groeit. Aan de olie worden veel eigenschappen toegeschreven en daarom wordt het wel het vloeibare goud van Marokko genoemd. De olie bevat meer dan 80% onverzadigde vetzuren en anti-oxidanten, waaronder een hoog gehalte aan vitamine E. Er bestaan twee variëteiten van arganolie: olie uit de geroosterde noten (voor in de keuken) en olie uit de ongeroosterde noten die meer geschikt is voor de huidverzorging. Het is een heerlijke olie die het vocht in de huid bindt, als gezichtsolie vertraagt het de vorming van rimpels. Argan bezit goede huidverzachtende eigenschappen en is geschikt voor alle huidtypen.


Avocado (Persea gratissima) EKO
De avocado behoort tot dezelfde familie als kaneel en laurier. De olie wordt geperst uit zowel het verse als het gedroogde vruchtvlees. De olie is prachtig groen van kleur. Avocado is zeer vitaminerijk en is één van de beste huidverzorgingsoliën, vooral voor een zeer droge huid die neigt naar schilfers. De inhoudsstoffen van avocado beschermen de huid tegen milieu invloeden en houden de huid soepel, zacht en jong. Avocado bezit een natuurlijke zonbeschermingsfactor van 3-4. Door het gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (oliezuur) is avocado olie lang houdbaar. Harde huidplekken worden door de aanwending van avocado heerlijk zacht, zoals bijvoorbeeld ruwe knieën en ellebogen. Avocado is goed te mengen met amandelolie.


Bernagie (Borago officinalis) EKO
Uit de zaden van de bernagie (borage, komkommerkruid) wordt een olie geperst met een ongewoon hoog aandeel aan gamma-linoleenzuur (een meervoudig onverzadigd vetzuur) dat bernagie olie geschikt maakt als ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid. Een 4-8% toevoeging van bernagie olie aan een andere basisolie maakt een prachtige gezichtsolie bij rimpels. Het huidherstellende effect bij gebruik van bernagie is waardevol. Door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is de olie echter niet lang houdbaar en moet daarom in de koelkast worden bewaard.


Cactus (Opuntia ficus-indica) EKO
Uit de zaden van de vijgcactus wordt een zeer bijzondere vette plantolie geperst. Naast linolzuur bevat cactusolie een ongelofelijk hoog gehalte aan vitamine E en sterolen en zelfs een percentage vitamine K. Dat maakt cactus geschikt als oogcontourolie waarbij donkere kringen onder de ogen worden vervaagd. De olie beschermt tegen huidveroudering en de vorming van rimpels. Cactus is ook een veel gevraagd ingrediënt in vochtinbrengende huidproducten. de olie wordt zeer snel door de huid opgenomen. Door het hoge gehalte aan vitamine E en sterolen draagt cactus bij aan het herstel van de huid.


Camelina (Camelina sativa) EKO
De plant is lid van de koolfamilie en wordt in onze streken (Noord-Europa) verbouwd. De olie is lang houdbaar door het hoge gehalte aan antioxidanten. Camelina bezit uitmuntende verzachtende, huid beschermende kwaliteiten. Het is gepromoot als vervanger voor jojoba. Camelina bevat een hoog percentage alfalinoleenzuur, een vetzuur dat noodzakelijk is voor onze gezondheid.


Castor (Ricinus communis) EKO
Koudgeperste castorolie uit de zaden van de wonderboom is een dikke olie die bij droge huid kan worden ingezet. Bij gebruik blijft vocht in de huid. Zeer geschikt als basis voor lipbalsems en crèmes. Castorolie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. De olie heeft een lange traditie in Oost en West bij allerlei huidaandoeningen die gepaard gaan met droogheid. Ook luieruitslag, waarbij vaak veel vochtverlies optreedt en de huid uitdroogt, kan door castorolie worden verzacht.


Hazelnoot (Corylus avellana) EKO
De heerlijk ruikende hazelnootolie bestaat vooral uit oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De olie wordt koudgeperst  uit ongeroosterde noten. Het is een uitstekend goed verzorgende olie voor alle huidtypen, maar vooral een oudere huid heeft baat bij hazelnootolie. Het voedt de huid en bevordert de elasticiteit. Het dringt diep in de huid door en bevordert de huiddoorbloeding. Hazelnoot laat een lichte notengeur achter op de huid die de meeste mensen aangenaam vinden. Ook zeer geschikt als slaolie.


Jojoba (Simmondsia chinensis / californica) EKO en conventioneel
Jojoba is eigenlijk een vloeibare plantenwas met een uitzonderlijke chemische structuur: jojoba bestaat niet uit esters van vetzuren met glycerine, maar uit esters van onverzadigde vetzuren met vetalcoholen. De vloeibare was kan temperaturen tot 300 °C verdragen. In de koelkast wordt jojoba vast, maar uit de koelkast smelt de jojoba zeer snel zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. De grootste plus van jojoba: zelfs na een aantal jaren wordt jojoba niet ranzig. In de huidverzorging is jojoba olie zeer gewild. Het is een fantastische huidverzorger en beschermer die mede zorgt dat het vocht in de huid blijft en de huid zijdezacht laat aanvoelen. Het laat zich gelijkmatig op de huid aanbrengen, dringt licht in de huid en beschermt de huid langdurig. Het laat geen (vet)glans achter. Het stabiliseert de hydrolipide mantel (zuurmantel) wat bij een beschadigde huid van grote waarde is. Jojoba heeft een natuurlijke zonnebeschermingsfactor van 4. Bij een vette huid is het raadzaam jojoba spaarzaam te gebruiken. Jojoba kan goed met alle andere vette oliën gemengd worden. Het geeft kwetsbare oliën
een langere levensduur tegen ranzigheid.


Kokos (Cocos nucifera) EKO
Kokos wordt geperst uit het verse of gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Kokos smelt bij 24 °C. Daarom wordt kokosvet in zijn tropische herkomstlanden wel kokosolie genoemd. Tegenwoordig kan men een zeer goed kokosvet krijgen dat praktisch al zijn waardevolle stoffen behouden heeft. Deze kokos is fantastisch voor de huidverzorging. Het trekt – in tegenstelling tot andere vetten – zeer snel in de huid. Dit komt omdat het gehalte aan laurinezuur en myristicinezuur relatief laag is. Kokosvet is behulpzaam bij een droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Het is waardevol gebleken bij beschadigde huid met schilfers omdat het de huid koelt, beschermt en stabiliseert. Door de verkoelende werking is kokos een typische zomerolie. Om kokosvet wat gemakkelijker inzetbaar te maken is een mengsel tussen gelijke delen kokos en jojoba aan te raden.


Macadamia (Macadamia ternifolia/integrifolia) EKO
De macadamianoot geldt als de fijnste onder de notenoliën. Naast vetzuren bevat macadamia veel andere werkstoffen. Niet voor niets noemt men de macadamia ‘koningin der noten’. Doordat macadamia olie voor een groot deel uit oliezuur bestaat, betekent dit dat de olie zeer geschikt is voor massage en dat het een heerlijk huidgevoel geeft. Het oliezuur wordt ondersteund door een hoog gehalte aan palmitoleïnezuur – een omega-7 vetzuur. Dit vetzuur is een huideigen stof en het belangrijkste bestanddeel van huidtalg. Daarom is macadamia bijzonder huidvriendelijk en zeer goed te verdragen. Hoe ouder de huid wordt, des te minder maken we dit palmitoleïnezuur aan. Het gevolg is o.a. droogheid van de huid. Macadamia werkt herstellend op de huid en het ondersteunt de huidweerstand en heeft een zeer aangename geur.


Olijf (Olea europea) EKO
Olijfolie is in de eerste plaats een voedingsolie. De koudgeperste extra virgine olijfolie is de beste kwaliteit. Olijfolie puur is te dik en te zwaar voor een lichaamsmassage, hoewel door sommigen het wel zo wordt gebruikt. Uitwendig wordt olijfolie toegepast om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Olijfolie maakt ook de spieren soepel en lost spierverhardingen op. Het hoge gehalte aan oliezuur en verder de aanwezigheid van fenolische verbindingen maakt olijfolie zeer huidverzorgend, doorbloeding bevorderend, verwarmend en huidherstellend. De olie is geschikt bij een droge, slecht doorbloede, schilferige huid. De fenolische verbindingen in de olie geven olijfolie een bescherming tegen vrije radicalen. Olijfolie kan dunner gemaakt worden met bijvoorbeeld zonnebloemolie.


Rozenbottel (Rosa rubiginosa/mosqueta) EKO
In de Andes en zuid Chili groeit de Chili roos in het wild. Uit de zaden in de rozenbottels wordt een interessante olie gewonnen. Door het grote aandeel aan onverzadigde vetzuren zorgt rozenbottelolie voor het goed functioneren van de celmembranen. Het vermindert vochtverlies en reguleert de talgklierfunctie. In studies wordt aangetoond dat littekenweefsel en huidbeschadigingen gunstig worden beïnvloed. De olie bevat carotenoïden (antioxidant werking) en bevat sporen transretinolzuur, een actieve vorm van vitamine A. De olie is niet lang houdbaar door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren en moet daarom in de koelkast worden bewaard. Een (voorzichtig) geraffineerde olie is langer houdbaar, niet zo duur en geeft ook goede resultaten in de huidverzorging. Een mengsel van Aromassage Rose en rozenbottel (50:50) is een fenomenale verzorger van de gevoelige huid voor jong en oud.


Sesam (Sesamum indicum) EKO
In India is sesamolie dé huidverzorgingsolie bij uitstek. Het is een koudgeperste olie met een prettige geur die goed in massage en huidverzorging kan worden gebruikt. Het ondersteunt de afweerfunctie van de huid. Sesamolie bezit een antioxidant werking, waardoor genezingsprocessen in de huid worden bevorderd. Sesamolie is verwarmend en is doorbloeding bevorderend, wordt snel door de huid opgenomen, verzacht de huid en geeft een mooie glans. Sesamolie bezit een natuurlijke zonnebeschermingsfactor van 3-4. Ook een heerlijke olie in salades en lang houdbaar door de aanwezigheid van antioxidanten.


Sheabutter (Butyrospermum parkii) EKO
Uit west Afrika komt één van de beste ‘boters’ (vast plantaardig vet) die we in de huidverzorging kunnen gebruiken. Sheabutter, ook wel karitéboter genoemd, is een vet dat opvalt door het aandeel aan zogenaamde vetbegeleidingsstoffen, waaronder triterpeenalcoholen. Deze werkstoffen zijn bestanddelen van dierlijke en plantaardige wassen die de huid beschermen tegen uitdroging en aanvallen van micro-organismen. Ook bezitten ze vochtbindende eigenschappen, waardoor er weinig vocht wordt afgegeven en de huid weer zacht en soepel wordt. 
Ook handen worden fluweelzacht door ze met sheabutter in te smeren. Sheabutter reguleert het verhoorningsproces van de huid waardoor harde en verhoornde huid weer zacht wordt. Het is een goede basis voor het maken van crèmes.


Tamanu (Calophyllum inophyllum) EKO
De pit in de noten van deze kleine tropische boom bevat 40-60% vet. Bij de koude persing gaan naast het vet ook 14-20% van de aanwezige harsen over in de olie. Dat maakt deze tamanu olie zeer bijzonder en bezit daardoor uitzonderlijke therapeutische eigenschappen. De olie heeft een olijfgroene kleur met een intensieve geur die doet denken aan lavas (maggiplant). Op de Stille Zuidzee eilanden is tamanu een olie die traditioneel ingezet wordt bij o.a. littekens, voor soepele gewrichten en bij huidbeschadigingen. Het verzacht ook huidverhardingen.


Teunisbloem (Oenothera biennis) EKO
De kostbare olie uit de zaden van de teunisbloem is één van de weinige oliën met een percentage gamma-linoleenzuur. Dit meervoudig onverzadigde vetzuur is een noodzakelijk bestanddeel van gezonde huidcellen en heeft een rol in de afweerfunctie van de huid. Een therapeutisch zeer belangrijke olie in de aromatherapie en huidverzorging. Beschadigde huid heeft baat bij teunisbloem. Het reguleert de celstofwisseling, de talgproductie, de soepelheid en herstellend vermogen van de huid. Ook een gezonde huid heeft baat bij gebruik van teunisbloem door zijn vochtbindende eigenschap. Voor uitwendig gebruik kan de olie gemengd worden met een basisolie als jojoba of kokos: 10% teunisbloem in 50 ml basisolie. Dit mengsel kan in elke lichaams- of gezichtsolie worden gemengd. 
Zeer gelijk aan teunisbloemolie is bernagieolie en olie uit het zaad van zwarte bessen. Om de houdbaarheid te garanderen wordt geadviseerd deze olie in de koelkast te bewaren.

 

Maceraten

Klik hier om de bijsluiter van de Chi Maceraten te downloaden.


Maceraten zijn in het algemeen een infusie of aftreksel van hele planten of plantendelen in een plantaardige vette olie. De plantendelen worden een maand of langer geweekt in een goede kwaliteit olijf-, zonnebloem- of sojaolie. Geleidelijk geven de plantendelen hun vetoplosbare bestanddelen af aan de dragerolie. Na dit inweken wordt het maceraat gefilterd. Op deze manier ontstaat een hoogwaardig therapeutisch product.   Chi maceraten zijn goed te gebruiken als toevoeging in massage- en babyolie. Ze werken herstellend en verzachtend op het huidweefsel.


Arnica (Arnica montana) EKO
Dit maceraat bevat ongeveer 10 % van de in vet oplosbare stoffen van de arnicabloem in een basis van olijfolie. De algemene eigenschappen zijn ontstekingsremmend, pijnverdovend bij ontstekingen, schimmeldodend en doorbloedingsbevorderend. Indicaties zijn o.a.: bloeduitstortingen, kneuzingen, verstuikingen, fraktuuroedeem, reumatische spier- en gewrichtsklachten. Bij bovenstaande klachten is het aan te raden arnicamaceraat te vermengen met een algemene basisolie (amandel, zonnebloem, jojoba). Gebruik arnicamaceraat altijd op een intacte huid. Er bestaat een bekende huidallergie tegen arnicabloemen.


Calendula (Calendula officinalis) EKO

Calendula is een maceraat dat in het algemeen 10 % werkzame delen uit de calendulabloem bevat. Het maceraat is op basis van olijfolie. Calendula speelt een belangrijke rol bij het herstellen van beschadigde huid. Calendula is wondhelend (slecht helende wonden), ontstekingsremmend en zuiverend. Een uitstekende olie bij verbrande huid of een droge huid die neigt naar kloofvorming. Luieruitslag of uitslag in het algemeen wordt bestreden door dagelijks met calendulacrème of –olie te smeren. Het ontstekingsproces wordt tot rust gebracht en tevens beschermt calendula de huid tegen toxinen en micro-organismen van buitenaf. Huidhelend bij aambeien en anale kloofjes.


Sint-janskruid (Hypericum perforatum) - EKO

Een rood maceraat dat de meeste vetoplosbare bestanddelen uit het bloeiende kruid bevat. De basis is meestal een goede kwaliteit olijfolie. Sint-janskruid (of johanneskruid) is ontstekingsremmend, bevordert de wondgenezing (o.a bij oppervlakkige schaafwonden) en stimuleert de doorbloeding. Samen met calendula en tamanu is sint-janskruidmaceraat een van de beste oliën bij een verbrande huid. Ook bij de behandeling en nabehandeling van myalgiën (spierpijnen)  kan sint-janskruid ingezet worden. Maakt de huid gevoelig voor zonlicht. Daarom beperkt gebruiken bij zonnebaden.© Chi International BV Breda. Deze informatie mag niet zonder toestemming van Chi International BV worden gekopieerd.